Британският премиер Лиз Тръс уволни в петък своя министър на

...
Британският премиер Лиз Тръс уволни в петък своя министър на
Коментари Харесай

Лиз Тръс уволни финансовия министър на Великобритания

Британският министър председател Лиз Тръс уволни в петък своя министър на финансите Куази Куартенг в петък, откакто показания от него преди към три седмици така наречен мини-бюджет провокира разтърсвания на интернационалните финансови пазари. В резултат на това негово фискално предложение английският пануд означи рекордно дъно по отношение на щатския $ и беше изгубено доверието на вложителите.

Куартенг сподели, че е подал оставка по искане на Лиз Тръс, откакто се е върнал бързо в Лондон през нощта от годишните срещи на МВФ и Световната банка във Вашингтон.

Лиз Тръс, която е министър председател от едвам 38 дни, ще даде конференция по-късно в петък, потвърдиха от " Даунинг стрийт " 10.

" Помолихте ме да отстъпя поста като ваш канцлер. Аз одобрих “, се споделя в писмото с оставката до Тръс, което Куартенг разгласява в " Туитър ".

— Kwasi Kwarteng (@KwasiKwarteng)

Той също по този начин написа, че " икономическата среда се е трансформирала бързо " след оповестяването на неговия " проект за стопански напредък ", добавяйки, че " е значимо да се подчертае задължението на държавното управление на Тръз към фискална дисциплинираност ".

" Средносрочният фискален проект е от решаващо значение за тази цел и чакам с неспокойствие да поддържа вас (Тръз) и моя правоприемник, с цел да постигнете това “, уточни още Куартенг.

Според медиите в Обединеното кралство, любимци за неговия пост са Надхим Захауи и Саджид Джавид - някогашни финансовите министри от ерата на Борис Джонсън, както и Джереми Хънт.

Бунтът на депутатите в ръководещата Консервативна партия против фискалната политика на държавното управление се материализира през днешния ден с уволнението на финансовия министър Куази Куартенг. Той бе назначен на поста от премиера Лиз Тръс единствено преди 38 дни и на процедура става вторият най-кратко служил финансов министър в историята на страната.

Рекордът се държи от Иън Маклауд, умрял от сърдечен удар единствено 30 дни след встъпване в служба през 1970 година. Мини-бюджетът на Куартенг се основа на редуциране на налозите и взимане на спомагателни заеми, на което остро реагираха финансовите пазари и се стигна до невиждана интервенция на Английската централна банка, с цел да избави пенсионните фондове.

Очаква се по-късно през днешния ден министър председателят Лиз Тръс да даде специфична конференция.

Ясно е обаче, че откакто държавното управление към този момент направи един завой във фискалната си политика като се отхвърли от намаляването на подоходния налог за най-богатите, в този момент ще направи и втори като разгласи нарастване на корпоративния налог от 19 на 25% от идващия април.

Интересно в този момент е каква ще бъде ориста на Лиз Тръс, която досега твърдо поддържаше своя финансов министър.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР