Британският премиер Борис Джонсън ще предаде в сряда на лидерите

...
Британският премиер Борис Джонсън ще предаде в сряда на лидерите
Коментари Харесай

Последната оферта на Борис Джонсън: Северна Ирландия част от единния пазар поне до 2025

Британският министър председател Борис Джонсън ще съобщи в сряда на водачите на Европейския съюз в Брюксел своите нови и " дефинитивни " оферти за да се реализира в последната минута съглашение за Брекзит, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирайки известие на държавното управление в Лондон.

Според известието от Даунинг стрийт министър председателят, представяйки своите оферти, ще ги назова " почтен и рационален компромис ", само че в същото време и " дефинитивна " оферта, като ще уточни, че в случай че Европейски Съюз не се съгласи да ги разиска, Англия ще се откаже от по-нататъшни договаряния.

Според вестник " Дейли телеграф ", който е съумял да получи достъп до проекта на Джонсън, носещ условното наименование " Две граници в продължение на 4 години ", след Брекзита Северна Ирландия ще остане част от единния пазар на Европейски Съюз минимум до 2025 година, само че ще напусне митническия съюз дружно с останалата част от Обединеното кралство.

Вестникът отбелязва, че Джонсън към този момент е разискал своето предложение по телефона с европейските си сътрудници. То представлявало опция на режима на защитния механизъм (т.нар. " бекстоп " ), който има за цел да подсигурява, че границата сред двете елементи на ирландския остров ще остане " транспарантна ", т.е. без основаване на структури за надзор по нея.

Именно този " бекстоп ", който е очакван в съглашението, реализирано сред Европейски Съюз и държавното управление на предходната премиерка Тереза Мей, и до момента остава възел на раздора в договарянията сред Лондон и Брюксел.
Предвижда се през 2025 година еднокамарният парламент на Северна Ирландия да реши дали да продължи да работи по разпоредбите на Европейски Съюз, или да се върне напълно към съблюдаване на английските правила, които до този миг към този момент мощно ще се разграничават от европейските.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР