Британският премиер Борис Джонсън беше подложен на нарастващ натиск да

...
Британският премиер Борис Джонсън беше подложен на нарастващ натиск да
Коментари Харесай

Борис Джонсън под нарастващ натиск заради ремонта на апартамента му

Британският министър председател Борис Джонсън беше подложен на възходящ напън да изясни кой е финансирал ремонта на жилището му на " Даунинг стрийт " 10, откакто някогашният му основен консултант загатна, че може да е нарушил разпоредбите за политическите дарения, осведоми " Ройтерс ".

Осем дни преди локалните избори в Англия, както и изборите за районни парламенти на Уелс и Шотландия, Джонсън се сблъсква пред поток от изказвания за всичко - от обърканото в началото ръководство на COVID-19 рецесията до въпроси кой какво издал от кабинета му.

Запитана предишния месец за ремонта, говорителката на Джонсън сподели, че всички дарения, дарове и облаги са декларирани съответно и че не са били употребявани средства на Консервативната партия за заплащане на ремонта.

Джонсън има надбавка, финансирана от данъкоплатци от 30 000 паунда (42 000 долара) всяка година за поддържане и обзавеждане на формалната си резиденция, само че всичко нагоре би трябвало да бъде изпълнено от премиера.

Министрите споделиха, че Джонсън самичък е платил за работата, само че не е ясно по кое време е платил и дали ремонтът, за който се оповестява, че е коствал 200 000 паунда (280 000 долара), в началото е бил финансиран от някакъв заем. Съгласно разпоредбите за политическо финансиране Джонсън би трябвало да заявява това.

Опозиционната Лейбъристка партия изиска пояснение.

Заместник-лидерът на лейбъристите Анджела Рейнър написа на Саймън Кейс, началник на държавната работа, с молба да изследва отговорите за аферата, дадени от тогавашния прессекретар на Джонсън по-рано тази година. Алегра Стратън, някогашна журналистка на Би Би Си, беше пресаташе на Джонсън от октомври до предходната седмица.

Доминик Къмингс, който беше основният консултант на Джонсън за акцията за Брекзит и му оказа помощ да завоюва избори през 2019 година преди яростно разделяне предходната година, съобщи в петък, че Джонсън е желал донори да заплащат скрито за ремонта.

Къмингс съобщи, че е споделил на премиера, че сходни проекти са " неетични, глупави, евентуално противозаконни ".

Запитан дали Джонсън е получил заем от Консервативната партия за санирането, министърът на превоза Грант Шапс съобщи пред Sky News: " Премиерът към този момент е платил за това. "

В в допълнение евентуално нездравословно изказване вестник Daily Mail в неделя цитира неидентифицирани източници, съгласно които през октомври, малко откакто се съгласява на второ заключване, Джонсън е споделил на среща в Даунинг Стрийт: " Няма повече шибани заключвания - оставете телата да се натрупат високо в хилядите си. "

Запитан в понеделник дали е направил тази забележка, Джонсън сподели на телевизионните оператори: " Не, само че още веднъж мисля, че значимото нещо, което мисля, че хората желаят да продължим и вършим като държавно управление, е да подсигуряваме, че блокировките работят, и те имат. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР