Британският медиен регулатор съобщи днес, че отнема лиценза на китайската

...
Британският медиен регулатор съобщи днес, че отнема лиценза на китайската
Коментари Харесай

От любов към омраза след поредни удари: Докъде ше стигнат Лондон и Пекин

Британският медиен регулатор заяви през днешния ден, че лишава лиценза на китайската англоезична новинарска телевизия " Чайна глоубъл телевижън нетуърк " (CGTN) с аргумента, че Китайската комунистическа партия упражнява надзор над предаванията й. В същото време Пекин изрази формален митинг против отразяването от Би Би Си на тематиката за КОВИД-19, предадоха Франс прес и Ройтерс.

 Лондон и Пекин ожесточиха враждата си поради английските специфични паспорти Виж още

Англия и Китай от месеци си разменят остри изявления поради репресивните ограничения на Пекин против инакомислието в Хонконг, терзанията за сигурността на технологията на " Хуауей " (Huawei) и отношението към мюсюлманите уйгури в отдалечения Синцзян-уйгурски самостоятелен регион на Китай, отбелязва Ройтерс. Англия даже заплаши да бойкотира зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 година

Но не такива бяха връзките им до наскоро (виж по-долу).

" Нашата инспекция откри, че лицензът на CGTN се държи от сдружение, което няма публицистичен надзор над предаванията й " и не е допустимо лицензът да се трансферира на организацията, която фактически управлява малкия екран, " тъй като тя е под контрола на Китайската комунистическа партия, а това не е позволено от английския закон за телевизионно лъчение ", се споделя в изказване на медийния регулатор Офком.

" Дадохме доста време на CGTN да съблюдава разпоредбите. Тези старания към този момент са изчерпани и намираме за подходящо да анулираме лиценза на CGTN за лъчение във Англия ", добави Офком.

Само минути откакто излезе мнението на английския медиен регулатор, Китай съобщи, че e изразил митинг пред Би Би Си поради разпространяване съгласно Пекин на " подправени вести " при отразяването от малкия екран на тематиката за КОВИД-19, и прикани английската медийна компания да се извини обществено.

Китайското външно министерство има искания в частност към репортаж от 29 януари за ковид. Пекин показва, че неотдавна от Би Би Си " са свързали пандемията с политиката и още веднъж са извадили теориите за прикриване (на болестта с коронавируса) от страна на Китай ".

 Англия заплаши да бойкотира олимпиадата в Пекин Виж още

Външнополитическото ведомство добавя, че публичната медия си е послужила с видеоклип, с цел да каже, че способният за предварителната защита на вируса китайски орган е използвал принуждение за използване на закона, в случай че на клипа в действителност са показани фрагменти от антитерористично обучение.

" Китай приканва бюрото на Би Би Си в Пекин да одобри съществено китайската позиция ", съобщи министерството. Би Би Си, продължи то, би трябвало " да спре да питае идеологическа пристрастност, да спре да очерня Китай, да се придържа към професионалната нравственос и да отразява обективно и независимо Китай. "

 Пекин утвърди закон за Виж още

Би Би Си от своя страна уточни, че застава зад " точното си и независимо отразяване на събитията в Китай и напълно отхвърля да одобри тези безпочвени обвинявания във подправени вести и идеологическа пристрастност ".

" Би Би Си е интернационалната медия, ползваща се с най-голямо доверие в света, и ежеседмично осведомява световна публика от над 400 милиона души без боязън и пристрастност ", добави английската медия.

Лондон промени отношението си

За няколко месеца Обединеното кралство промени отношението си към Китай. До наскоро Лондон се определяше като " най-хубавият сътрудник на Китай на Запад " и се ангажираше да ускори своята по този начин наречена " златна епоха " на връзките с Пекин, писа на 20 октомври м.г. " Дипломат " (). Англия беше първата страна от Г7, която се причисли към учредената от Китай Азиатска банка за инфраструктурни вложения (Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)), дефинира се като най-отворената за китайските вложения западна стопанска система и насърчи стопански метод в границите на Европейския съюз, който значително благоприятства китайските ползи. Точно преди да поеме поста министър-председател през юли 2018 година, Борис Джонсън настоя, че неговото държавно управление ще бъде доста " прокитайско " и " доста въодушевено от самодейността " Един пояс, веднъж ".

Оттогава обаче Англия се трансформира в един от най-шумните критици на Китай, вбесявайки Пекин с премахването на Huawei от 5G мрежата, с решението си да обезпечи на милиони хонконгци метод да се снабдят с английско поданство и с проектите си да ограничи китайските вложения.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР