Британски учени проследяват два от най-големите айсберги в света, които

...
Британски учени проследяват два от най-големите айсберги в света, които
Коментари Харесай

Учени проследяват два от най-големите айсберги в света, откъснали се от Антарктида


Британски учени наблюдават два от най-големите айсберги в света, които се движат към региони, където могат да обиден корабоплаването, риболова и дивата природа, написа Би Би Си.

Айсбергите, откъснали се от Антарктида, могат да продължат да топят с десетилетия, до момента в който плават.

Група откриватели снимат единия от тях, наименуван А81, който е с размерите на Лондон. Друг екип пък е плавал към А76а, който е още по-голям от А81 – с размер над 3000 кв. км.

Професор Гераинт Тарлинг е бил на борда на кралския проучвателен транспортен съд " Дискавъри ", който се е възползвал от опцията да инспектира айсберга, до момента в който той се е отдалечавал от Антарктическо море Уедъл в южната част на Атлантическия океан.

" Беше непосредствено на пътя ни, отделихме 24 часа, с цел да го заобиколим. Събрахме вода от покрайнините му благодарение на специфични незамърсени тръби под кораба, тъй че имаме доста проби за проучване ", сподели биологичният океанограф пред Би Би Си.

Ученият от Британската антарктическа работа съобщи, че големите айсберги с плосък връх или с форма на табула имат доста въздействие върху околната среда - както разрушително, по този начин и продуктивно.

При топенето им в морето се вливат големи количества прясна вода, което може да затрудни действието на някои организми. От друга страна се отделя и минерален прахуляк, който е източник на хранителни субстанции, които ще подтикват живота в Световния океан.

А76а е зародил надалеч на юг от настоящето си състояние, откакто се е разтопил от шелфовия хладилник Филхнер-Роне през май 2021 година

Сега той се насочва на север, носен от теченията и ветровете към пролуката сред английските отвъдморски територии Фолклендски острови и остров Южна Джорджия.

Съществува известно безпокойствие, че може да се насочи на изток към Южна Джорджия и да заседне в плитките води на континенталния ѝ шелф или вероятно в поредицата от близки островчета.

А81 се откъсна от ледения шелф Брунт в края на януари.

Очакваше се това да се случи преди няколко години, само че айсбергът някак си съумя да се задържи на континента с най-тънката си ледена нишка, опровергавайки прогнозите на учените. В последна сметка ориста му е да последва А76а и да навлезе в корабоплавателните пътища на Южния Атлантически океан, написа Би Би Си.

Най-големите айсберги могат да тежат до трилион тона. В момента най-големият айсберг в света е А23а. Площта му е към 4 000 кв. км.

Подобно на А76а, той се е разтопил от ледения шелф Филхнер-Роне, само че доста от дълго време - през 1986 година Оттогава насам блокът е прекарал десетилетията като " мразовит остров " в Уедълско море.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР