Британската валута се срина до 28-месечно дъно, достигайки 1.2120 долара

...
Британската валута се срина до 28-месечно дъно, достигайки 1.2120 долара
Коментари Харесай

Сривът на паунда носи още лоши новини за Великобритания

Британската валута се срина до 28-месечно дъно, достигайки 1.2120 $ и 1.0881 евро за паунд

От сполучливия избор за Brexit през 2016 година насам новините за спад на паунда се трансфораха в нещо всекидневно. Във вторник обаче в резултат на ултиматума на министър-председателя Борис Джонсън към Европейския съюз (ЕС) английската валута се срина до ново 28-месечно дъно, достигайки 1.2120 $ и 1.0881 евро за паунд. Традиционно отслабената валута дава подтик на износа, само че това не се случи, когато британци гласоподаваха с " да " на референдума за излизане от Европейски Съюз. Според анализатори и в този момент няма такива изгледи, още по-малко на фона на комерсиалното напрежение сега и икономическото закъснение, даже в противен случай - стопанската система на страната занапред ще усети удара, написа Bloomberg.

На какво се дължи сривът

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Драстичният срив на паунда пристигна малко откакто предходната седмица английското държавно управление разгласи, че позволява опцията Европейски Съюз да не предоговори договорката, която беше подписана с някогашния министър-председател Тереза Мей и против която застана нейният правоприемник Борис Джонсън. Джонсън е срещу така наречен авариен проект за Северна Ирландия и в края на предходната седмица предизвести Европейски Съюз, че " недемократичната " по негови думи мярка би трябвало да отпадне от съглашението, с цел да има договорка.

Играта на самообладание на Джонсън беше продължена от министъра на външните работи Доминик Рааб, който в понеделник съобщи, че Англия незабавно се приготвя за Brexit без договорка и ще е подготвена да напусне Европейски Съюз със или без съглашение на 31 октомври. По-късно се появиха изказвания, че Лондон ще отпусне нови 1 милиарда паунда за подготовка на този сюжет, а в края на деня от " Даунинг стрийт " повториха предизвестието, че няма да има договаряния, в случай че Брюксел не отстрани въпросната уговорка.

Ефектите

Според разбор на Bloomberg е малко евентуално срутва на паунда да докара до обичайния подтик на износа в резултат на нарасналата инфлация и повдигането на разноските за импорт. Такъв не беше регистриран при спада на паунда след рецесията през 2008 година, както и след референдума за Brexit.

" Малкото преимущество, дължащо се на сегашната уязвимост на паунда, надали ще компенсира по-големите резултати от продължаващия световен спад в производството и острата неустановеност във връзка с бъдещите условия на търговия на Обединеното кралство ", написа в разбор на Financial Times.

От Bloomberg плануват по-високите разноски за импорт в страната да доведат до стесняване на вложенията, съкращения и в краен случай изнасяне на производството. Според анализаторите слабият паунд най-вероятно ще докара до растеж в цените и обезценяване на приходите и спестяванията на консуматори.

В момента погледите са ориентирани към Bank of England, която на следващия ден би трябвало да показа прогнозите за инфлацията за август. Очакванията са равнищата да са над задачите в средносрочен проект. Въпреки това е малко евентуално банката да увеличи лихвения %, имайки поради несигурността към Brexit, написа FT.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР