Британсикият външен министър Лиз Тръс, която в момента отговаря и

...
Британсикият външен министър Лиз Тръс, която в момента отговаря и
Коментари Харесай

Лиз Тръс е готова да анулира части от споразумението за Брекзит за Северна Ирландия

Британсикият външен министър Лиз Тръс, която сега дава отговор и за Брекзит, предизвести, че е подготвена да задейства член 16 от Протокола за Северна Ирландия, в случай че договарянията се провалят. 

Задействането на член 16 от Протокола едностранно значи, че елементи от съглашението за Брекзит за Северна Ирландия ще бъдат анулирани. Основната функционалност на Протокола за Северна Ирланидия е да се избегне твърда граница на остров Ирландия. 

Лиз Тръс обаче написа през днешния ден в „ Сънди телреграф “, че към момента има предпочитание да задейства член 16, в случай че е належащо. Тя обаче отбелязва, че ще направи „ градивни оферти “ на нейния сътрудник от Европейски Съюз Марош Шефчович през идната седмица по време на първите им договаряния „ лице в лице “ в опит да се реши рецесията. 

Лиз Тръс пое отговорността за договарянията предишния месец след оставката на министъра за Брекзит лорд Дейвид Фрост: 

„ Нека да бъде ясно, че няма да подпиша нищо, което ще попречи на хората в Северна Ирландия да се възползват от същите решения за данъчното облагане и разноските като в останалата част от Обединеното кралство или придвижването на стоките в границите на личната ни страна да подлежат на инспекции “, написа външният министър в „ Сънди телеграф “. 

Миналата седмица Марош Шефчович предизвести, че „ основите на цялата договорка за Брекзит ще бъдат разтърсени, в случай че Лиз Тръс задейства член 16.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР