Бразилският президент Жаир Болсонару и президентът на САЩ Джо Байдън

...
Бразилският президент Жаир Болсонару и президентът на САЩ Джо Байдън
Коментари Харесай

Болсонару и Байдън се срещат през юни

Бразилският президент Жаир Болсонару и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън би трябвало да се срещнат идващия месец, откакто Болсонару одобри покана за срещата на върха на Америките в Лос Анджелис. Това заяви в сряда " Ройтерс ", като цитира свои източници.

От офиса на Болсонару не дадоха отговор незабавно на искане за коментар по отношение на новината, за която първи заяви вестник O Globo. Белият дом и Държавният департамент на Съединени американски щати не дадоха отговор незабавно на въпроси по въпроса.

Крайнодесният бразилски водач, обожател на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, към момента не е разговарял с Байдън, чиято изборна победа той постепенно призна. Отношенията сред Бразилия и Вашингтон остават мразовити поради екологичните резултати на Болсонаро и офанзивите против демократичните институции.

Болсонару не е възнамерявал да участва на срещата на върха, до момента в който Байдън не изпрати делегат, с цел да го убеди да пристигна с предлагането за двустранна среща, прецизираха двата източника. Помощник на бразилския президент сподели, че Болсонару и Байдън са " на процедура сигурни " за срещата, до момента в който човек във Вашингтон, осведомен с въпроса, сподели, че детайлностите за срещата им към момента се завършват.

Правителството на Съединени американски щати беше изправено пред вероятността водачи от двете най-големи страни в Латинска Америка да пропуснат срещата, която се чака да се оправи с миграцията и околната среда, както и да показва демокрацията в района.
 Централно разузнавателно управление на САЩ предизвестило Болсонару да не пречи на изборите
Централно разузнавателно управление на САЩ предизвестило Болсонару да не пречи на изборите

Да спре да слага под подозрение системата за гласоподаване на страната си

Мексиканският президент Андрес Обрадор съобщи, че няма да участва, в случай че всички страни от Америка не бъдат поканени. Ройтерс заяви по-рано този месец, че Болсонаро не възнамерява да участва на събитието.

Бившият американски сенатор Кристофър Дод, специфичен консултант на Байдън за срещата на върха, се срещна с Болсонару в Бразилия във вторник в последни опити да го върне.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР