Брашнените червеи могат да добавят месен“ вкус към ястията, установиха

...
Брашнените червеи могат да добавят месен“ вкус към ястията, установиха
Коментари Харесай

Брашнените червеи с „месен“ вкус – това ли е бъдещето на храната?

Брашнените червеи могат да прибавят „ месен “ усет към ястията, откриха учени. Но това ли е бъдещето на храната? Може би не – въпреки всичко като ги забележим не си споделяме: „ Оооо, несъмнено ще са юбер вкусни! “ С този тип на… еми на червеи, не наподобяват толкоз привлекателни, а естественият им усет е леко ядков, само че най-вече отегчителен.

За наш шанс обаче, учени от университета Уонкуанг в Южна Корея са проучили разнообразни способи за възстановяване на гастрономичния профил на тези дребни същества, в това число сготвянето им със захар, с цел да се сътвори усет, сходен на месо. Екипът показва своите открития на есенната среща на Американското химическо сдружение.

Изследването на нови хранителни материали е значимо, защото международният пазар на храни продължава да пораства, само че естествените хранителни запаси се изчерпват. Яденето на инсекти не е нова концепция – доста култури по света ядат и продават инсекти като бърза храна на улицата или като съставна част за ястия на пазара. Освен това през 2013 година Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие (ФАО) в действителност предлага насекомите да се преглеждат като предстоящ хранителен запас, тъй че да бъдат задоволени потребностите на световния консуматор.

Храненето с инсекти има няколко преимущества: Те са по-ефективни и екологични от типичния добитък; развъждането им изисква единствено дребна част от земята, водата и фуража спрямо животните във една ферма; насекомите са доста питателни.

„ Напоследък яденето на инсекти става забавна опция заради възходящата цена на животинския протеин, както и обвързваните с това екологични проблеми “, споделя доктор Ин Хи Чо, основният откривател на плана, в изказване.

„ Насекомите са питателна и здравословна храна с огромни количества мастни киселини, витамини, минерали, фибри и първокачествен протеин, който е като този на месото. “

Но макар че тези инсекти са утвърдени за консумация, техният физически тип постоянно е неприветлив за потребителите – по тази причина те могат да бъдат смачкани или стрити на прахуляк, преди да бъдат препоръчани.

Учените се пробват да се оправят с казуса, като изследват способи да създадат брашнените червеи по-апетитни. Те изследват вкусовия им профил, като преглеждат състава им през целия им витален цикъл (от яйце до бръмбар). Така е открито, че другите стадии от виталния цикъл съдържат летливи въглеводороди, които създават характерни аромати, когато се изпарят. Например, суровите ларви създават аромати, сходни на сладка царевица, на скариди и на мокра почва.

След това тези аромати са оценени по време на разнообразни способи на готвене: печените и надълбоко пържени ларви имат повече сходни на скариди и сходни на пържено масло качества, до момента в който задушените имат още по-силен мирис на сладка царевица.

Най-интересното е, когато екипът прибавя спомагателни усети при процеса на готвене. Те прибавят чесън на прахуляк, аминокиселини, гъби на прахуляк, лук на прахуляк и захар към червеите, редом с другите методологии за готвене. И когато прибавят захар към брашнените червеи, те получават „ сходен на месо “ лют усет.

След това екипът прави спомагателни проби, като показва разнообразни съотношения и индустриални условия. Така те разпознават общо 98 летливи съединения и по-късно употребяват група от доброволци, с цел да дефинират кое има най-благоприятната миризма, сходна на месо.

„ В резултат на това изследване 10 от реакционните аромати са усъвършенствани въз основа на потребителските желания “, споделя Хейонг Парк, който е част от изследователския екип.

Доколкото е известно на екипа, това е първият път, когато брашнените червеи са изследвани по този метод и те се надяват, че техните открития ще насърчат повече консуматори да ядат храни, основани на инсекти. Екипът възнамерява да усъвършенства процеса още повече, с цел да се отърве от усета на скариди, който сега е пробладаващ. Но като опция, те могат да се насладят на този усет, сходен на морски блага, и да го употребяват като опция в тази посока.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР