Браншови организации и производители в сектора на земеделието и животновъдството

...
Браншови организации и производители в сектора на земеделието и животновъдството
Коментари Харесай

Фермери искат оставката на министъра на земеделието

Браншови организации и производители в бранша на земеделието и отглеждането на животни излязоха в четвъртък на протестно шествие с искане за оставката на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев .

Новината идва, откакто през септември земеделци проведоха всеобщи митинги в страната. Тогава беше реализирано с държавното управление, което предвиждаше няколко ограничения. За животновъдите бяха планувани доста по-малко помощи, в сравнение с за земеделците.

Този път протестиращите желаят:
неотложно погашение на помощите за справяне с следствията от войната в Украйна и рухването на тавана от 280 000 евро на ферма;да бъдат заложени 426 млн. лева в бюджета за 2024 година също по отношение на войната в Украйна;да се изравнят ставките с миналогодишните.
„ Миналата година получихме 200 лева, а тази 70 лева на животно “, сподели пред Руско Русев, животновъд. " Масово при нас се затварят кравеферми с по 500-600 крави. Не останаха кравеферми “, добави Русев.

Зам. министърът Александър Йоцев слезе при протестиращите, защото Вътев е отвън столицата, и ги предложения на диалог, само че беше освиркан.

оповестява, че е имало апели " Движение за права и свободи и ГЕРБ да се вземат ръка за ръка и да сложат експерт " за министър, а измежду присъстващите е имало земеделци, взели участие като съветници в Министерството на земеделието при ръководството на ГЕРБ.

Медията написа още, че част от десетките организации, подкрепили митинга, са огромни производители, които към този момент са получили по 250 000 евро помощите за следствията от войната в Украйна.

По информация на Българска телеграфна агенция към 100 протестиращи са се събрали пред Министерството на земеделието, като по-късно са тръгнали към Министерския съвет.

На предходния митинг беше контрактувано разпределяне на 63 млн. лв. на Държавен фонд " Земеделие " за 2023 година, удължение на възбраната за импорт на украински слънчоглед до привършване на наличните количества, погашение до 6 октомври на 150 млн. лева дотации поради отрицателното въздействие на войната в Украйна и други.

Тогава митингът се разцепи, като животновъдите и зеленчукопроизводителите се възпротивиха на разпределението на помощите. Двата бранша от години са измежду от по-слабо развитите в земеделието.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР