Бойко Борисов и Делян Пеевски успяха днес да убедят министъра

...
Бойко Борисов и Делян Пеевски успяха днес да убедят министъра
Коментари Харесай

Тома Биков: Борисов и Пеевски убедиха Асен Василев парите за култура да бъдат увеличени с още 68 млн

Бойко Борисов и Делян Пеевски съумяха през днешния ден да убедят министъра на финансите Асен Василев парите за просвета да бъдат увеличени с още 68 млн. лв.. Това сподели Тома Биков  по време на дебатите на първо четене по законопроекта за държавен бюджет за 2024 година в пленарната зала.

 

Той добави, че бюджетът за просвета тази година ще бъде рекорден и парите ще бъдат предпочитано дадени за по-високи приходи на хората в културния бранш. 

 

Иван Ченчев от ( " Българска социалистическа партия за България " ) разяснява, че 68 млн. лв. не са малко пари и първоначално ще задоволят крайните потребности на хората от бранш " Култура ". С тях ще се подобрят заплатите, ще се осъществят планове, само че 68 млн. лв. в този бранш не доближават за други действия, уточни той.

Ченчев означи, че в читалищата, музеите и библиотеките средствата за субсидираните бройки се отпускат за обща активност, освен за работна заплата, а и за поддръжка и поправки.   

 

Министърът на финансите Асен Василев сподели, че всички хрумвания, които са свързани с нещо, което действително се създава за българските жители, са финансирани.

 

Това, което обаче виждаме, е, че всякога, когато се направи опит да се отпусне финансиране на база действителна активност, както в театрите – вършат постановки, продават билети и страната за всеки билет заплаща, в музеи, читалища и библиотеки срещаме необикновен отпор и се употребява една остаряла разпоредба, където парите там се дават на субсидирана численост, избрана в края на 90-те години, и на квадратен метър, разяснява той.

 

Това, което виждаме, е искане да се наливат още, и още, и още пари по този метод, добави Василев. Според него резултатът в най-хубавия случай ще бъде противоречив, а в най-лошия ще се наливат още едни огромни пари в безусловно нереформирана система.

 

Тома Биков разяснява, че културата не може да бъде пазарен бранш. Има просвета на билетен принцип, само че там, където страната интервенира, тя би трябвало да поддържа " високата " просвета, уточни той.

 

Биков означи, че секторът има потребност от промени, само че такива не се вършат без пари. Той означи, че заплатите в образованието са доста по-високи в сравнение с в културата и музейни служащи, библиотекари, читалищни дейци се преквалифицират в учители.

 

В един миг ще се окажем без тази културна инфраструктура, по тази причина толкоз упорствам да се усили този бюджет и да се насочат пари към приходите на тези хора, уточни той.

 

Друг е въпросът, че Министерството на културата в този момент би трябвало да направи такива формули, че в Националната художествена изложба междинната заплата да не е 864 лева, добави Биков. 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР