Боян Магдалинчев: Четири пъти съгласувахме бюджета на съдебната власт, и

...
Боян Магдалинчев: Четири пъти съгласувахме бюджета на съдебната власт, и
Коментари Харесай

ВСС: Няма да се молим за пари, това ни поставя в зависимост

Боян Магдалинчев: Четири пъти съгласувахме бюджета на правосъдната власт, и внезапно сред първо и второ четене, хоп, смяна
Кирил Петков: Твърде огромен е, 20 млн. лева ще се пренасочат към Българска академия на науките

Не желаеме да се молим на изпълнителната власт. Това ни слага според. Държавата е длъжна да обезпечи нужния финансов запас за естественото действие на правосъдната власт. Това съобщи представляващият Висшия правосъден съвет (ВСС) Боян Магдалинчев в четвъртък при полемика в кадровия орган за орязания бюджет на прокуратурата.

Преди два дни Прокурорската гилдия научила, че сред първо и второ четене на бюджета за 2022 година се предлага парите за настояща прехрана на прокуратурата да бъдат понижени с 20 млн. лв.. Това било 60% от плануваните 34 млн. Целият бюджет на държавното обвиняване е 352 млн. лв., с понижението става 332 млн. 20-те млн. лв. щели да бъдат дадени на Българска академия на науките.

Причината за по-малкото пари била, че прокуратурата не се била реформирала.

По този мотив в четвъртък основният прокурор Иван Гешев изпрати писмо до шефа на Народното събрание Никола Минчев и шефа на бюджетната комисия Любомир Каримански.

Предвиденото понижение би представлявало неприемлива интервенция на законодателната власт в работата на прокуратурата посредством дефицит на средства за действието. То основава сериозна заплаха за върховенството на закона с оглед неизбежния опит за надзор над прокуратурата посредством слагането на финансирането под изискване от нейното реформиране и преструктуриране, се споделя в писмото.

Отрицателно мнение изрази и прокурорската гилдия. В четвъртък то беше подкрепено и от Пленума на Висш съдебен съвет.

“Разбирате ли безумността на обстановката? Трябва ли да се молим на изпълнителната власт да си вършим работата в полза на българските жители, с цел да може прокуратурата да извършва конституционните си отговорности, да притегля лица и така нататък Не знам дали осъзнаваме до какви равнища стигаме ”, обърна се основният прокурор към кадровиците.

Олга Керелска, която е от съдийската гилдия, предложи в мнението на Висш съдебен съвет да доминират юридическите причини.

Според нея изказванието, че с орязания бюджет ще се затрудни работата на прокуратурата, не звучало юридически. Тя обаче изясни, че е срещу сред първо и второ четене да се внасят основни промени.

“БАН се нуждае от доста по-голям бюджет, само че не разбирам за какво би трябвало да става за сметка на правосъдната власт ”, попита Атанаска Дишева от същата гилдия. Според нея внасянето на основни промени сред първо и второ четене не съответствало на прозрачността на процедурата.

“ Имахме четири пъти координиране с Министерския съвет и в този момент внезапно сред първо и второ четене, хоп, смяна ”, изясни Боян Магдалинчев.

Гергана Мутафова от прокурорската гилдия посочи, че парите за настоящи разноски, които се понижават, са за ток, вода, газ, писалищен материали, неотложни поправки на покриви, дограми и така нататък

Премиерът Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев обаче дадоха да се разбере, че няма да правят отстъпка.

“Бюджетът е разчетен до какъв предел може да имаме недостиг. 20 млн. лв. ще отидат за просвета в Българска академия на науките ”, разяснява от Брюксел Кирил Петков. И изясни, че парите ще са за характерни цели - за създаването на нови планове и задания, което било бъдещето на България.

“Бюджетът на прокуратурата е прекомерно огромен за правораздаването, което получаваме. Плащаме прекомерно огромна цена. Промяната и пренасочването на средства от прокуратурата към учените е посоката, която би трябвало да даде положителни резултати за страната ”, добави той.

“Няма политически напън ”, безапелационен бе вицепремиерът Асен Василев. В коридорите на Народното събрание той изясни, че “България има най-големия бюджет за правосъдна власт като % от Брутният вътрешен продукт в целия Европейски Съюз. При нас е 0,7% от Брутният вътрешен продукт, приблизително за Европейски Съюз е 0,3%. и добави, че решението е на Народното събрание.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР