Ботулиновият токсин (ботокс) е протеин, произвеждан от бактерията Clostridium botulinum.

...
Ботулиновият токсин (ботокс) е протеин, произвеждан от бактерията Clostridium botulinum.
Коментари Харесай

Най-честите заблуди за ботулиновия токсин и коя е подходящата възраст за първа терапия | Д-р Катя Паскова

Ботулиновият токсин (ботокс) е протеин, създаван от бактерията Clostridium botulinum. Използва се за понижаване на фините линии и бръчки посредством релаксиране на подлежащите мускули. ​​​Най-добре от токсина се повлияват бръчките на челото, сред веждите (гневна бръчка) и тези към очите (пачи крак). Може да се третират и някои от бръчките към устата, шията, отпуска брадичката. В медицината ботоксът се употребява за лекуване на прекалено изпотяване, мигрена, мускулни нарушавания и някои нарушавания на пикочния мехур и червата. Понастоящем се употребява за лекуване на повече от 20 разнообразни болести. Търговската форма е маркирана под маркови имена като Botox®, Dysport®, Xeomin® и Vistabel®.

Голяма част от пациентите пробвали ботокс лечението са се убедили в резултата от първо лице, само че към момента има доста пациенти, които се тормозят да опитат. В този материал ще поговорим за най-честите заблуди и истината за ботулиновия токсин.

1. Ботоксът ще направи лицето ми „ замръзнало ”: Ботоксът не трансформира фрапантно външния ви тип! В най-хубавия случай, ботокс ще ви даде отпочинал тип и може да отстрани до 5 години от действителната ви възраст.

2. Ботоксът ще отстрани всички бръчки: Ботулиновия токсин може да омекоти появяването на бръчки в зоната на челото, към очите – „ патешки крайник ”и устните. Обаче, една терапия с ботокс НЕ може вълшебен да отстрани всички бръчки, изключително в случай че те са дълбоки. Фините линии и мимическите бръчки (бръчките, които се появяват на челото, когато вдигнете веждите си или когато се усмихвате) несъмнено могат да се повлиаят добре от ботокс. Но в случай че имате дълбоки бръчки, евентуално ще ви е нужна композиция от ботокс и филъри, с цел да ги премахнете изцяло. Всъщност някои пациенти желаят да запазят бръчките си, като предотвратят появяването на нови. Ботокс инжекциите могат да създадат тъкмо това – оказват помощ да се предотврати появяването на бръчки, само че разрешават да запазите същинската си идентичност.

3. Нямате потребност от ботокс, в случай че нямате бръчки: Ботулиновия токсин може да се употребява за попречване на бръчки! Стартирането на ботокс терапия преди появяването на бръчките ще ги преотврати. Не чакайте появяването на дълбоки линии, с цел да започнете да ботокс терапия (вж. Мит # 2).

4. След като започнете, не можете да спрете: Нищо извънредно няма да се случи, в случай че опитате ботокс инжекция един път и по-късно решите, че не желаете още веднъж. Ефектът от ботокс трае единствено 3-4 месеца, след което мускулите последователно възстановяват силата и придвижванията си от преди ботокс лечението. Въпреки това, множеството хора в действителност харесват резултатите и избират да продължат лечението.

5. Ботоксът е единствено за дами: Ботулиновия токсин може да се употребява както за мъже, по този начин и за дами! Все повече мъже избират ботокс лечението. Макар че нормално се счита за привлекателно мъжа да има бръчки, доста мъже избират ботокс, с цел да омекотят тези линии, като запазят част от бръчките. Особено известно е измежду мъжете в бизнеса, които се конкурират с по-младото потомство за работа или договарят с клиенти. Отпускането на мускулите в региона на гневната гънка трансформира типа на човек, тъй че да наподобява по-малко сърдит и по-отзивчив, което може доста да помогне в спечелването на нови клиенти.

6. Ботоксът е за завладяни хора: Да изглеждаш и да се чувстваш добре НЕ е завладяно! Хора от всички възрасти и социално-икономически генезис се възползват от ботокс терапия. Някои желаят да запазят младостта си и да предотвратят образуването на бръчки, други са изгубили работата си и се конкурират на пазара на труда против доста по-млади хора, а има и такива, които се подлагат на ботокс терапия единствено за специфични случаи като рождени дни и сватби.

Друг огромен въпрос, които постоянно бива задаван е на каква възраст е уместно да стартираме ботокс терапия за естетични цели. Вижте мнението на кожния лекар доктор Катя Паскова:

„ При някои дами, които имат доста тънка кожа, прекалено излагана на слънце, още в края на 20-те години се виждат бръчки в зоната на челото, гневната гънка и бръчки към очите ”, споделя доктор Паскова.

„ Повечето пациенти на възраст под 25 години нормално не се нуждаят от ботокс, само че това зависи от вида кожа и метода на живот. В предишното ботулиновия токсин е считан за приложимост на дами на междинна възраст. Това разбиране към този момент се счита за остаряло ”, добавя тя. Все повече пациенти в края на 20-те години се подлагат на терапия с ботулинов токсин, а всеобщото лекарско мнение се трансформира. „ Колкото по-млад, толкоз по-добре ” – считат редица международни топ кожни лекари.

Разбира се всеки случай би трябвало добре да се реши съгласно самостоятелните потребности на пациента. Днес пациентите са добре осведомени и статистиката демонстрира, висок интерес към ботулиновия токсин (според ASAPS, ботулиновият токсин е най-разпространената нехирургична процедура от 2000 година насам и надвишава 4-милиона броя процедури на година), само че в случай че пациента към момента няма забележими бръчки, би било прекомерно рано за ботокс.  В същина няма точна възраст на която да сложим първата ботокс инжекция. Редовната консултация със експерт и положителната и вярна грижа за кожата може да отсрочи ботокс лечението за още няколко години, само че да не забравяме също по този начин, че може да „ изпуснем момента ”. Ако това се случи лицето ни може да се отпусне и бръчките да станат прекомерно дълбоки, за което ботокс лечението няма да помогне. Тогава ще би трябвало да потърсим друго решение.

* Знаейки истината за ботулиновия токсин, към този момент можете умерено да насрочите вашия час за първа терапия. Не забравяйте да го извършите единствено на законни места, при лекари които имат опит и работят с лицензиран артикул!

Източник и фотоси: Дерматологична клиника Дерма Вита

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР