Босът на империята Мултигруп“ Илия Павлов би могъл да остане

...
Босът на империята Мултигруп“ Илия Павлов би могъл да остане
Коментари Харесай

Полет от Москва за среща с Путин се оказва фатален за Илия Павлов

Босът на империята „ Мултигруп “ Илия Павлов би могъл да остане жив и до през днешния ден, в случай че не се бе завърнал незабавно от Москва в София на 1 март 2003 година, с цел да взе участие в срещата на тогавашния президент Първанов с съветския му сътрудник Владимир Путин. Това разкриха пред „ Блиц “ източници от службите за сигурност, които са наясно със обстановката. Павлов обаче бърза да се прибере в столицата, с цел да се види очи в очи с Путин.
Малцина си спомнят, че Павлов и компании на „ Мултигруп “ тогава дават финансово рамо на извършения „ концерт на дружбата ” в НДК в чест на Путин. Фотографите запечатват по какъв начин Павлов подарява картина на съветския държавен глава в храма „ Александър Невски “ под благосклонния взор на доближения си Стоян Денчев.
По това време Илия Павлов към този момент е в класацията на полското списание „ Впрост ” с 1,3 млрд $. След него е даже ръководителят на „ Лукойл “ Вагит Алекперов.

На 4 март 2003 година Путин отлита за Русия, а събитията за Павлов се развиват с шеметна скорост.
Само два дни по-късно босът на „ Мултигруп “ се явява в правосъдната зала на Софийския градски съд в качеството му на очевидец по делото за убийството на Андрей Луканов.
Архивите са запечатали паметната му имитация: „ Андрей Карлович, знайте, че въпреки всичко аз карам влака„, а една от версиите към момента го дефинира като гарант на разстрела на някогашния министър председател.
На 7 март 2003 година Павлов надали е подозирал, че отпива последните си глътки живот.
В този ден гардовете му го взимат от резиденция „ Бистрица “, в която живее и го откарват в офиса на корпорацията на бул. „ Г.М.Димитров “.
Денят е кондензиран с няколко срещи, за едната от които се насочва с дясната си ръка Николай Вълканов до бул. „ Тотлебен “.
Прибира се в MG в късния следобяд, а в 19.10 ч. постепенно се насочва към изхода на постройката, а по-късно се обажда на брачната половинка си Дарина.

Част от охранителите му са застанали на метри от него, а другите го чакат в бронираната му лимузина и съпътстващата го джип „ Мерцедес “.
Внезапен изстрел като от нищото прекъсва последният диалог на Павлов, който е застанал на последното от трите стъпала на постройката. Гардовете чуват и тежката въздишка на шефа си преди да видят по какъв начин се строполява в краката им. Неколцина от тях го поставят на задната седалка и стремително се насочат към „ Пирогов “.
Късно, тъй като резултатите от направената по-късно аутопсия демонстрират, че Павлов е умрял няколко минути откакто патронът е пронизал сърцето му.
Ден след изтезанието на боса на „ Мултигруп “ е убит в София молдовецът Степан Рибаков. Това поражда подозрения, че той може да е физическият палач на Павлов, а гибелта му да е опит да се заличат следите към поръчителите. Впоследствие за убийството на Рибаков е арестуван и съден Серафим Антонов-Фиката, само че по-късно е оправдан.
Поръчковото ликвидиране на Павлов продължава да е енигматичен пъзел за криминалистите до през днешния ден и евентуално ще продължи да буди подозрения и догадки.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР