Боряна Калейн взе първа европейска титла за България в многобоя

...
Боряна Калейн взе първа европейска титла за България в многобоя
Коментари Харесай

Боряна Калейн донесе историческа титла за България в художествената гимнастика

Боряна Калейн взе първа европейска купа за България в многобоя на художествената гимнастика от 29 години насам. Тя завоюва златния орден на континенталния шампионат в Баку (Азербайджан).

Състезателката ни изигра мощно композициите си и събра общ брой от 131,000 точки. Другата националка Стилияна Николова също се показа чудесно и взе бронзовото отличие със 129,500 т.

Последната европейска шампионка за България в многобоя бе Мария Петрова от Солун в далечната 1994 година

През предходната година на Евро 2022 в Тел Авив Боряна Калейн стана втора в многобоя, а Стилияна Николова - трета. 

Сребърното отличие в Баку в този момент отиде за международната шампионка от " София 2022 " София Рафаели (Италия) - 129,550 т.

Състезанието беше извънредно оспорвано и се реши в последната ротация и след осъществяванията на Рафаели с топка и на Калейн с бухалки. Българката излезе последна на килима и с извънредно мощна игра заслужи европейското злато.

Боряна Калейн игра първо с лента и при започване на композицията си позволи една неправилност, само че по-късно беше постоянна и беше оценена с 31,250 т. От щаба ни подадоха контестация за компликация с тяло, която беше почетена и съдиите я усилиха на 31,750 т.

На обръч Калейн също се показа чудесно и получи 33,250 т. В третото си излиза на килима тя сподели красивото си комбиниране с топка по най-хубавия метод и взе 33,100 т. В последното си осъществяване с бухалки националката беше безупречна и с 32,900 т. взе купата.

Стилияна Николова, която има и бронзов орден в многобоя от Световното състезание " София 2022 ", стартира конкуренцията със съчетанието с обръч, игра доста добре, артистично и получи 34,700 т.

Българката извърши чудесно и композицията си с топка, с цел да бъде оценена с 34,750 т. По време на своите " рок " бухалки Николова позволи две дребни неточности, само че съчетанието й е извънредно мъчно и получи 32,300 т. Накрая с лента тя позволи неточности - 27,750 т., което й бе задоволително за бронза. Рафаели стана втора с разлика от едвам 0,050 т. пред българката.

Утре (неделя) Стилияна Николова и Боряна Калейн ще играят на финалите на три от четирите уреда, а Ева Брезалиева ще спори за оценките на лента.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР