Борис Станимиров, бивш депутат от ДСБ В прогнозата си за

...
Борис Станимиров, бивш депутат от ДСБ В прогнозата си за
Коментари Харесай

Борис Станимиров: Обединени ПП и ДБ губят гласове дори в София и Пловдив

Борис Станимиров, някогашен народен представител от ДСБ
В прогнозата си за представянето на обединението ПП-ДБ на тези избори незабавно след оповестяването на обединението предвиждах мощен резултат, който ще покаже синергия. Убеждението ми беше, че обединението потегля от сумарния си резултат от предходните избори и ще добави към него нови, спомагателни гласове на хора, въодушевени от обединяването. Синергията значи, че дружно ще вземат повече, в сравнение с поотделно. 2+2=5

Сбъркал съм в прогнозата си. Резултатът от неделя демонстрира, че обединението сред Политическа партия и Демократична България се показва по-зле, в сравнение с двете политически сили поотделно на предходните избори. При това спадът е доста сериозен. Коалицията губи 73 хиляди гласа от тези 692 хиляди, които двете сили имаха през октомври 2022 година С други думи, обединението е изгубила 11% от гласоподавателите си.

За мен това демонстрира еднопосочен крах на съдружната формула. Въпрос на разбор е какъв е профилът на хората, които не одобряват тази коалиция. Със сигурност има биографично десни хора от Демократична България, които не одобряват радевия произход на Политическа партия, левите политики, неувереното държание към Украйна и обединението с Българска социалистическа партия. Със сигурност има леви хора, припознали Политическа партия през „ радевия “ им интервал, за които в Демократична България има „ фашисти “, „ войнолюбци “. Тези хора пък разумно са се отляли към „ Възраждане “. Има и такива, които постоянно се палят по новото и когато блясъка на новите се изтърка губят възторг. Има и още. В какво съответствие е мъчно да се каже. Но резултатът е еднопосочен крах.

Вече слушам срещуположен мотив, че обединението е млада, занапред ще се утвърждава, че ключът към всичко са локалните избори и когато паднат София, Пловдив и Варна, тогава ще стартира същинската смяна в политическия пейзаж. На тези хора желая да покажа втората таблица с резултатите в София (Трите МИР-а и сумарно за София - Град, Пловдив и Варна). Тенденцията е еднопосочно отрицателна, въпреки и не в такива мащаби. В София обединението губи 18 хиляди гласа, в Пловдив – 3 500, във Варна – 5 600. При тази картина и явен отрицателен тренд, релативно евентуална наподобява една победа само в София и то при порядъчен претендент.

Анализът на последните пет избора в демократичния бранш демонстрира, че имаше един пик на резултат при появяването на Политическа партия през ноември 2021, когато двете обединения имаха дружно 83 мандата. Оттогава трендът е надолу. През октомври 2022 задно щяха да са първа мощ със 73 мандата, въпреки да изгубиха 10 мандата от първичния порив. В неделя към този момент са втора мощ с още 9 мандата надолу.

Това демонстрират числата. Анализът е работа на политическите управления.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР