Болници, които не повишат заплатите на персонала си до договорените

...
Болници, които не повишат заплатите на персонала си до договорените
Коментари Харесай

Болници, които не вдигнат заплатите, ще получат по-скромно увеличение на пътеките

Болници, които не покачат заплатите на личния състав си до контрактуваните в груповия трудов контракт (КТД) по-високи съществени хонорари, ще получават по-малко пари от НЗОК за работа по клинични пътеки. Вместо контрактуваното сред Лекарския съюз и НЗОК приблизително 25% нарастване в цените на клиничните пътеки, лечебните заведения, които не дават контрактуваните заплати, ще работят с 15% растеж в цените на пътеките. Това заяви ръководителят на Надзорния съвет на НЗОК Васил Пандов в сряда след съвещание на надзорниците. Това изискване ще залегне в анекса към Националния рамков контракт (НРД), който Лекарският съюз и НЗОК се чака да подпишат до дни.

В КТД е заложена минимална съществена заплата от 2000 лева за доктор, 1500 лева за сестра и 910 лева за санитар по отношение на 1100-1200 лв. за доктор в този момент, 950 лева за сестра и минимална заплата за санитар. Някои лечебни заведения се оплакаха, че предлаганият 25% растеж в цените на пътеките не е задоволителен с цел да усилят толкоз значително заплатите, само че в този момент излиза наяве, че в случай че не го създадат, ще получат още по-малко нарастване на пътеките.

Пандов заяви, че решението ще влезе в действие от август и има време да се намерения по какъв начин да бъдат подкрепени лечебните заведения, които не могат да доближат контрактуваните в КТД заплати. За центровете за незабавна здравна помощ и диспансерите, които са на бюджетна прехрана, Пандов увери, че по-високите заплати ще бъдат обезпечени и преди август.

Пандов заяви още, че е очакван текст в анекса на НРД, съгласно който 60% от постъпленията на лечебните заведения по линия на НЗОК би трябвало да са за заплати.

Според него няма риск от банкрут на общински лечебни заведения, единственият риск е заплатите в някои от тях да останат по-ниски.

Ръстът в цените на пътеките приблизително е с 25 на 100, като по-сериозно нарастване получават някои неглижирани до момента специалности като педиатрията, и неонатологията.

Предстои финалният вид на анекса към Националния рамков контракт (НРД) да бъде показан на Лекарския съюз и до края на седмицата да бъде подписан, в случай че няма възражения.

По-рано болнични сдружения са оповестиха изрично срещу обвързването на растежа на пътеките с по-високите заплати в КТД и дадоха поръчка, че ще оспорват такива текстове като незаконосъобразни, в случай че залегнат в НРД.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР