Болните от диабет в България са 442 000 души, като

...
Болните от диабет в България са 442 000 души, като
Коментари Харесай

Откриването и контролът над диабета трябва да се подобрят

Болните от диабет в България са 442 000 души, като още към 200 000 души са заболели, само че не знаят. Освен това при към половината от към този момент диагностицираните пациенти болестта не е добре следено, което ги слага в риск от разнообразни затруднения като сърдечно-съдови болести, слепота, бъбречна непълнота и други

В момента 60% от публичния запас отива точно за лекуване на затрудненията от диабета, които могат да бъдат доста редуцирани с опциите на актуалното лекуване, в случай че се усъвършенства профилактиката. Това разясниха експерти по време на кръгла маса в Народното събрание “Заедно можем да победим диабета “ в навечерието на Световнияден за битка с диабета 14 ноември.

Повече заболели да бъдат разкриване в точния момент или преди да се разболеят

За ранното разкриване на заболяването и избягването на затруднения е належащо да се влага повече в профилактика и скрининг тъй че повече пациенти да бъдат откривани преди да са развили затруднения или даже преди да са развили диабет, разяснява проф. Цветалина Танкова, шеф на Клиниката по диабетология в профилираната болница по ендокринология “Академик Иван Пенчев “.

В международен мащаб към този момент се приказва за пандемия от диабет поради бързо увеличаващия се брой заболели. Близо 463 млн. са хората с това заболяване сега или 9.3% от популацията. В България 442 хиляди души или 8.3% от популацията на възраст сред 20-79 години е с диабет, а болните деца са 1768.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР