Богатото и разнообразно творчество на Дечко Узунов е изследвано и

...
Богатото и разнообразно творчество на Дечко Узунов е изследвано и
Коментари Харесай

Откриват изложба с илюстраците на Дечко Узунов - slava.bg

Богатото и разнообразно творчество на Дечко Узунов е изследвано и представяно посредством не една галерия и изявления през годините, само че все пак не всичко, основано от него, е добре познато на публиката. Живял съвсем девет десетилетия, художникът оставя наследството, което свидетелства за стремежa му към познаване на разнообразни материални и духовни „ светове “.

Един от тях е този на книгата. Узунов като мнозина други художници от този интервал отделя значително време да изследва връзката слово–образ. Този развой стартира още преди да постъпи в Художествено-индустриалното учебно заведение (ХИУ) в София (1919 г.) и продължава до края на живота му с друга степен на интерес.

Работата му в посока основаване на творби за печатни издания се усилва след привършване на подготовката му в Художествената академия в Мюнхен (1922–1923). Престоят в чужбина му дава опция да поддържа връзка с водещи задгранични и български създатели освен в региона на изобразителното изкуство, само че и с такива от света на литературата.

Завърнал се у нас, Узунов уголемява кръга от писатели, с които поддържа връзка, и последователно се трансформира в един от желаните художници, които приготвят корици, илюстрации към книги и портретни скици, на и за създатели като: Светослав Минков, Никола Фурнаджиев, Йордан Стубел, Чавдар Мутафов, Ангел Каралийчев, Чичо Стоян (Стоян Попов), Йордан Кюранов, Атанас Душков, Славчо Красински, Димитър Пантелеев, Емилиян Станев, Николай Зидаров, Павел Матев и не на последно място Ален Боске.

В актуалната галерия, подредена в ХГ „ Дечко Узунов “, се прави опит за първи път след ретроспективната галерия, отдадена на стогодишнината от рождението на художника от края на ХХ в., да се показват както истински илюстрации, по този начин и такива, останали единствено сред страниците на печатните издания. В изложбата може да се види една от дребното на брой ранни илюстрации, непокътнати във фонда на галерията.

Тя е основана към 1922 година и съставлява неотпечатан облик към стихосбирката на Николай Лилиев „ Лунни петна “. Останалите произведения са от интервала 40-те – 60-те години на ХХ в. Сред тях има разнообразни разновидности на илюстрации към някои от познатите и обичани приказки на Емилиян Станев „ Бодливият бодил “, Ангел Каралийчев „ Житената питка “ и Николай Зидаров „ Героична Куба “.

Портретните скици, основани от Узунов на над 20 писатели, в изложбата са включени като репродукции от литературния алманах „ Пет години “, посмъртната стихосбирка на Димчо Дебелянов „ Стихотворения “, сборника за деца „ Пауново перо “, книгата на Ханс Еверс „ Из дневника на едно портокалово дърво “ и тази на Юджийн О’Нийл „ Човекът на милионите “, защото оригиналите не са се запазили.

В експозицията са показани в оригинал част от книгите, илюстровани от Дечко Узунов в разнообразни интервали на творчеството му. Произведенията в изложбата са част от сбирката на ХГ „ Дечко Узунов “ и Национален книжовен музей. Книгите за експозицията са предоставени от Национална библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “, Столична библиотека и сбирка „ Тони Николов “.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР