BMW представи пред журналисти пазарните си резултати в България и

...
BMW представи пред журналисти пазарните си резултати в България и
Коментари Харесай

Кой е най-купуваният модел на BMW в България за 2023 г.

BMW показа пред публицисти пазарните си резултати в България и света за 2023 година От тях излиза наяве дали германците означават растеж или спад в пазарното си показване, по какъв начин се оправя у нас марката MINI, кои са най-популярните сегменти и модели в България, както и какви са упованията за актуалната 2024 година

Според данните предходната 2023 година се е оказала по-добра от предстоящото за BMW. В световен проект баварците са записали растеж от 6.5%, достигайки 2.555 млн. продадени автомобила. От тях 37% са покупко-продажбите в Европа, а на второ място е Китай с 32%. Едва по-късно идват Северна и Южна Америка (19%) и всички останали.

Ако можем да създадем извод от сходна информация, това изяснява залитането на доста премиум марки, включително и на BMW, по угаждане на китайския усет - по-големи модели с повече интериорно пространство и софтуерни нововъведения.

На районно равнище в България, BMW Group отбелязва общо 1816 продадени транспортни средства, от които 1456 от марката BMW, 102 от марката MINI и 258 мотоциклета.

Тук идва може би и най-интересната част от информацията, а точно кои са най-популярните модели на BMW измежду българите.

Изненадващо или не, преди всичко у нас не е нито Серия 3, нито Серия 5, нито даже някой от по-компактните и налични модели на марката, а BMW X7 (238). И да, имали сме удоволствието да го тестваме.

Гигантското 7-местно SUV е следвано от X5 (197) и X1 (171). Изцяло кросоувър челна тройка не е изненадваща, имайки поради афинитета на българите към джиповете и отрицателните настроения към комбитата, които в Германия да вземем за пример се радват на огромен интерес.

Нещо повече, от първите 10 модела по продажби в класацията, единствено три не са от X-семейството на германците - лимузината Серия 7, Серия 4 Gran Coupe и класическата Серия 3.

Интересна е и разбивката по видове задвижвания, съгласно която 34% от продадените коли у нас са с бензинови мотори, 37% са дизелови, а останалото се поделя сред plug-in хибридите и така наречен BEV модели (battery electric vehicles).

От електрифицираните модели на BMW най-популярен в България е компактният и рационален iX1, след което идва най-скъпото, огромно и разточително BMW, създавано в миналото - XM.

На трето място по този индикатор е BMW i4 M50.

Колкото до MINI, сюрпризирани сме, че симпатичните и занимателни за каране модели на компанията са съумели да привлекат единствено стотина клиенти, само че може би това се дължи на конюнктурата у нас.

Все отново най-успешният модел продължава да бъде безспорната класика - 3-вратият хечбек с 44 продажби, следван от кросоувъра Countryman с 37 и версията с пет порти на хечбека с 16 бройки. Тук делът на бензиновите мотори е цели 62% против дизела с едвам 9%.

При моторите водач у нас е адвенчър машината R1250 GS Adventure, а втори е 400-кубиковият скутер C400 GT. Третото място се заема от по-скоро предстоящ модел - пистовият S 1000 RR. Бруталният " naked " M1000 R, който карахме през есента е по към края на класацията с пет осъществени бройки.

За другата марка от портфолиото на BMW Group - Rolls-Royce - информацията не загатва нищо.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР