Близо половината българи не могат да си позволят нормална храна.

...
Близо половината българи не могат да си позволят нормална храна.
Коментари Харесай

Критична бедност: Близо 45% от българите не могат да си осигурят пълноценна храна

Близо половината българи не могат да си разрешат естествена храна. Това сочи проучване на Евростат за целия Евросъюз. У нас е регистриран най-големият дял на хора в риск от беднотия, предава.

Според Евростат 44,6% от българите не могат да си разрешат месо, риба и зеленчуци с високо наличие на протеини през ден. След нас са Румъния с 43% и Словакия с малко над 40. Най-малко са бедните в Ирландия – 5%, следвана от Люксембург и Кипър.

От 2021 година до 2022 година Европейски Съюз е обеднял, сочи статистиката. Хората, изложени на риск от беднотия са се нараснали от 17,5 до 19,7%.

Пенка Маринова от Горна Оряховица е работила дълги години в железниците, само че е съкратена 7 години по-рано и по тази причина получава минимална пенсия. На 74-годишната жена й е невероятно да си купува постоянно месо. 

„ Не можеш да си позволиш три пъти минимум, в седмицата да имаш съществена храна - месо, риба, кайма.Толкова е скъпо всичко ”, сподели Пенка Маринова, пенсионер.

Затова пенсионерката се записва на обществен патронаж, който обезпечава 3 хранения дневно, като в менюто наложително участват изброените протеини. „ Просто, не бих могла тези храни, които ги дават тук да си подготвя, а и да се устоявам за месеца ”, показа още тя.

Минималната пенсия на дамата мъчно покрива разноски за ток, вода и медикаменти. За храната се грижи общинския патронаж, като месечната такса е алегорична.

„ Минималният пакет е 60 лева – чорба, главно ядене и десерт, като всеки ден, най-малко едно ядене е с месо ”, сподели Силвия Маркова, шеф на домакински обществен патронаж.

Това, че от ден на ден българи не могат да си разрешат най-малко един път седмично месо, приказва и статистиката в този обществен патронаж.

”Капацитетът ни е 370 лица. В моментът храним 400. Имаме и 200 чакащи. Ние сме услуга, която всяка община взема решение дали да даде. За страдание има общини без такава услуга, има и общини, където съществува единствено на документи ”, съобщи Маркова.

А Пенка Маринова остава записана за патронажа, тъй като не вижда в близко бъдеще статистиката на Евростат да се промени, т.е. да може с пенсията си да си купи най-малко един път седмично месо.
„ Няма да можем да…окрякаме, дебелашки казано. Трудно е! Все по-трудно става ”, сподели Маринова.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР