Близо 44 години и половина след влизането в сила от

...
Близо 44 години и половина след влизането в сила от
Коментари Харесай

Конституционният съд отмени наказателното преследване на безделници, просяци или проститутки

Близо 44 години и половина след влизането в действие от 1 май 1968 година на две разпореждания на Наказателния кодекс, касаещи безделниците, проституцията и просяците, през днешния ден Конституционният съд ги анулира.

Краткото известие е следното:

" Днес, 27 септември 2022 година, Конституционният съд се произнесе с решение по к. д. №8/2022 година, с което обяви за противоконституционни наредбите на чл. 329, алинея 1 и алинея 2 от Наказателния кодекс (обн. Дъждовни води, бр. 26 от 02.04.1968 година, в действие от 01.05.1968 година, посл. изм. бр. 53 от 08.07.2022 г.)

По отношение на член 329, алинея 1 решението е признато с девет гласа. Съдия Янаки Стоилов подписа решението в тази част с изключително мнение. По отношение член 329, алинея 2 решението е признато с 10 гласа.

Пълният текст на решението ще бъде оповестен по-късно. "
Историята зад него обаче е много по-интересна
Изредените опции, които - може би за ваша изненада - и към днешна дата към момента биха ви донесли " отнемане от независимост до две години или пробация ", са " дълготрайно време не се занимава с общественополезен труд, като получава нетрудови приходи по забранен или аморален метод ",  или " който редовно се занимава с милостиня ". 

Искането бе на основния прокурор Иван Гешев от май тази година. Гешев подсещаше, че Конституцията от 1947 година, при действието на която е признат този текст на Наказателния кодекс, дефинира полагането на труд освен като право, само че и като обвързване на жителите.

Така съгласно тогавашния чл.73, ал.З:

„ Трудът е дълг и въпрос на чест за всеки дееспособен жител. Всеки жител е задължен да се занимава с публично потребен труд и да работи съгласно своите сили и качества. "

Същото схващане е инкорпорирано й в Конституцията, призната през 1971 година:

„ Всеки дееспособен жител е задължен да се занимава с общественополезен труд съгласно със своите качества и подготовка. (чл.59, ал.1).

Някога тези хора са наричани тунеядци, по адрес на които апропо в Русия още веднъж има акция да се върнат присъдите.

Само че с новите публични взаимоотношения още от 1989 година у нас трудът към този момент е право... не и обвързване.

А във връзка приходите по аморален начин главният прокурор посочваше, че има противоречиви правосъдни актове при пояснение на понятието „ аморален метод " за приемане на нетрудови приходи. В огромна част от неоправдателните решения диспозицията на нормата е тълкувана от съдилищата най-често като редовно безучастие във връзка с общественополезния труд и активност по приемането на нетрудови приходи по аморален метод.

Това обаче постоянно санкционира обаче не основателите на тази активност, както и преследва уязвими пластове от популацията.

" Не може да не се изтъкне също по този начин, че на съображение на обсъжданите разпореждания на Наказателен кодекс се преследват извънредно уязвими пластове на обществото, като постоянно чрез тяхното гонене й наказване действително се облекчава наказателната принуда по отношение на лицата, ангажирани с употребата им.

Така на процедура се основава двойствено отношение към жертвите, което се отразява отрицателно, както на резултатите от съответните наказателни производства, по този начин и на напъните за даване на законова протекция на тези лица по Закова за битка с трафика на хора, Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно гонене и други ", пишеше още в настояването.

Казано просто - лицата, които се занимават с приходи по " аморален метод ", хем един път ги признаваме за жертва, хем повторно ги преследваме наказателно като причинители на закононарушения по Наказателен кодекс.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР