Близо 20 хил. души са се включили в подписката за

...
Близо 20 хил. души са се включили в подписката за
Коментари Харесай

Подписка настоява за запазване на държавната подкрепа за образователните медиатори

Близо 20 хиляди души са се присъединили в подписката за опазване на оповестиха членове на центъра за междуетнически разговор и приемливост " Амалипе ". Подписите ще бъдат импортирани на следващия ден в Министерството на образованието (МОН) и Министерския съвет.

Петицията е провокирана от решението на просветителното ведомство да не продължи националната стратегия " Подкрепа на просветителните посредници и обществените служащи ", чийто период изтича в края на юни. По програмата са назначени 940 просветителни посредници. Те са медиатори сред учениците, учебното заведение, фамилиите и общността и работят с деца, които са в риск от отпадане от учебно заведение.

Сега членовете на неправителствената организация " Амалипе " се притесняват, че повече от половината експерти ще останат без работа, а в това време ще има още веднъж отпадане на възпитаници от просветителната система. " Ние сме мостът сред институциите, учебното заведение и общността. Връщаме учениците назад в клас, разпознаваеми сме в квартала. Влизаме във всеки един дом, мотивираме родителите да се включат интензивно в дейностите на учебното заведение. Това няма по какъв начин да се случи, в случай че ни няма нас ", съобщи Стефан Стефанов, учебен посредник. От " Амалипе " оповестиха, че подписката е събрала поддръжка от 19 754 души от над 160 обитаеми места в страната, измежду които учители, шефове на учебни заведения, родители, пълнолетни възпитаници, просветителни посредници, обществени сътрудници, с които организацията работи. Деян Колев, ръководител на Управителния съвет на организацията акцентира, че за първи път има подобен сериозен публичен консенсус за смисъла и значимостта на просветителните посредници.

Кой да заплаща на посредниците

Министерството на образованието към този момент разгласи, че посредниците ще продължат да работят, само че това ще става при разнообразни условия. От ведомството показват, че по новия план " Успех за теб ", който ще размени настоящата стратегия, могат да бъдат назначени просветителни посредници и обществени служащи.

 Образователните посредници - все по-ценни, само че малко ценени Образователните посредници - все по-ценни, само че малко ценени

От " Амалипе " обаче реагираха, че планът ще финансира претовареност на експертите единствено до 4 часа дневно, освен това в размер до 500 лева Това значи, че от 1 юли учебните заведения би трябвало да обезпечат средства да заплащат на посредниците, след което да получат средства по плана, които да компенсират разноските им.

Така отговорността се трансферира върху бюджетите на учебните заведения. " В огромните учебни заведения този модел на финансиране няма да бъде проблем, тъй като в тях учат огромен брой възпитаници и надлежно бюджетите са по-големи, сподели той. Не по този начин е в дребните обитаеми места, където бюджетите са лимитирани и няма спомагателни средства за работа с уязвими групи ", разяснява Деян Колев. Той посочи, че размерът на средствата за работа с уязвими групи се разпределя въз основата на броя възпитаници и степента на накърнимост и по този начин дребните учебни заведения получават по-ниско финансиране.

Организацията упорства заплатите на работещите в учебните заведения и детските градини посредници да бъдат поемани от националния бюджет и да бъдат увеличени. В момента посредниците получават минималната работна заплата - 780 лева От " Амалипе " показаха данни от отчет за резултата от работата на просветителните посредници. Според данните върнатите възпитаници в клас през миналата година са 890, а позволените случаи на ранни бракове са 240. Специалистите са достигнали до над 14 хиляди родители и са работили директно с съвсем 3 хиляди възпитаници, застрашени от отпадане от учебно заведение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР