Близо 14 хил. ученици от професионални гимназии са стажували във

...
Близо 14 хил. ученици от професионални гимназии са стажували във
Коментари Харесай

Почти 14 хил. ученици са стажували в компании през последните две години

Близо 14 хиляди възпитаници от професионални гимназии са стажували във компании и предприятия в цялата страна в границите на плана " Ученически практики - 2 ". Всеки възпитаник, минал сполучливо практиката си, е получил еднократна стипендия от 372 лева, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН.)

Това оказва се от заключителна работна среща сред представители на МОН и на районните ръководства по образованието. Дейностите по плана са траяли близо 2 години и половина.

В рамките на 240 часа учениците натрупат опит в действителна работна среда под управлението на ментор от съответната компания и на наблюдаващ преподавател. Част от младежите са почнали работа след довеждане докрай на образованието си във компаниите, в които са се обучавали, отбелязва министерството.

Заради огромния интерес от учебните заведения и бизнеса броят на гимназистите, участващи в стажовете, е повишен с над 20% спрямо в началото плануваното, акцентира ведомството. Стойността на плана е над 12.5 млн. лева и се финансира по Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък ".

В плана са включени 300 учебни заведения от цялата страна. Над 3 хиляди възпитаници са стажували в предприятия в браншове като електроника, електротехника, машиностроене, транспортни услуги, архитектура и строителство и други Учениците са работили и в сферите на осведомителните технологии, счетоводството, услугите, хотелиерството, ресторантьорството, селското стопанство, общинската администрация и други На места възпитаници са взели участие в поддържането на автопарка на градския превоз, както и в озеленяването на паркове и градини.

По време на плана са основани 350 училищен учебно-тренировъчни компании, в които учениците развиват предприемаческите си качества. В образованията, свързани с действието на образователните компании, са се присъединили над 170 представители на бизнеса и науката.

Експерти от министерството и районните ръководства по образованието показват като рекомендация за идващ стадий от плана увеличение на размера на стипендията за учениците, както и по-тясното взаимоотношение сред учебните заведения и бизнеса.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР