Близо 12 хил. тона палмово масло, вложено в производството на

...
Близо 12 хил. тона палмово масло, вложено в производството на
Коментари Харесай

Ядем по хиляда тона палмово масло на месец

Близо 12 хиляди тона палмово масло, вложено в производството на сирене, кашкавал и други млечни артикули сме изяли за година. Това прави по 1000 тона всеки месец Това демонстрират данните на Центъра за стопански проучвания в селското стопанство, представени от „ България он ер “. Прогнозите са през тази година мандрите да употребяват още по-голямо количество, защото има консуматори, за които определяща е цената, показват специалистите.
"Млечните артикули са национална българска храна. По-евтините разновидности, употребявани в състава им несъмнено са нездравословни, а какъв брой тъкмо зависи от количеството им. Като всяко друго растително масло, и палмовото има своите характерности и мастнокиселинен набор. Ако считаме свинската мехлем за потребна, значи и то е... ", уточни експертът по хранене проф. Донка Байкова.
По думите ѝ, когато палмовото масло се трансформира в още по-твърда консистенция към този момент става въпрос за хидрогенирано масло, представляващо още по-рискови характерности за здравето.
Все отново по публични данни през 2017 година се регистрира към 15% понижение на заявените млечни артикули, създадените с растителна лой – към 13,8 хиляди тона.
"Проверки на Агенцията по сигурност на храните обаче демонстрират, че към момента има случаи на заблуждаващо етикетиране от страна на преработвателите. Това значи, че с изключение на оповестените количества, има и към 20-25%, които са недекларирани ", уточни шефът на Центъра за биология на храните доктор Сергей Иванов.
Освен палмови мазнини в млечната промишленост през 2017 година е употребявано и близо 21 хиляди тона изсъхнало мляко. Продължава да пораства вносът на сурово краве мляко у нас за преправка, както от Румъния и Унгария, по този начин и от Холандия и Италия, сочи още анализът.
Цените на млечните артикули ще се повишават през тази година, предвиждат от центъра. Най-голямо ще е нарастването при пресните и киселите млека – с до 11% спрямо интервала 2013-2017 година Поскъпване ще има и при сирената и кашкавала.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР