Блестящите усмивки и взаимното потупване по гърба на двама 40-годишни

...
Блестящите усмивки и взаимното потупване по гърба на двама 40-годишни
Коментари Харесай

След Брекзит: Великобритания и Европа имат все по-тесен съюз

Блестящите усмивки и взаимното потупване по гърба на двама 40-годишни братя банкери алармираха за нова епоха в връзките сред Англия и Европейски Съюз , написа „ Politico “.

Британският министър-председател Риши Сунак и френският президент Еманюел Макрон изглеждаха като естествени приятели, до момента в който разговаряха един с различен на другарска конференция в Париж през март, обявявайки величествен пакет от 478 милиона паунда за въздържане на прекосяването на мигранти през Ламанша .  Виден беше контрастът с дребнавите обиди от епохата на Борис Джонсън и Лиз Тръс .

Топлата и продуктивна среща на върха на Сунак с най-високопоставения водач в Европа удостовери връзките на по-голямо съдействие с Европейски Съюз и неговите национални столици след разтърсванията по време на ерата Брекзит . По-малко от две седмици по-рано, забележителното рамково съглашение на английския министър председател Уиндзор с Брюксел най-сетне позволи комерсиалните проблеми в Северна Ирландия след Брекзит. На път за срещата на върха в Париж Сунак съобщи пред „ Politico “:

„ Надявам се, че съглашението отваря други области на градивен ангажимент и разговор и съдействие с Европейски Съюз . “

Шест месеца по-късно думите му се потвърдиха. В допълнение към споразуменията за рамката на Уиндзор и Ламанша , Англия подписа меморандум за съгласие с Брюксел по отношение на регулаторното съдействие в региона на финансовите услуги и този месец се причисли още веднъж към големите стратегии за научни проучвания Horizon и Copernicus на Европейски Съюз на стойност 96 милиарда евро – значим резултат за Обединеното кралство, както за изследователския и университетския бранш след две години на неустановеност .

Следващото нещо в дневния ред е съглашение за съдействие сред английското държавно управление и организацията за отбрана на границите на Европейски Съюз Frontex – още един ход, който приближава Англия до Европейски Съюз по дребен, само че важен метод.

Сделката , доказана от вътрешния министър Суела Браверман във вторник, се чака да бъде сходна на други такива покупко-продажби, които Frontex има със страни отвън Европейски Съюз, като Албания, които разрешават шерването на данни за миграционните потоци .

„ Видяхме съответни стъпки, основани от нов климат на почтеност “ , удостовери основан в Лондон европейски посланик, който е получил анонимност – като другите в тази публикация – с цел да приказва искрено за дипломатическите връзки .

„ Пропуснахме това преди и това е резултатът на Сунак. Не бих споделил, че той е приключил невероятна работа, само че той промени положението на мозъка – и затова той промени всичко. “

Нова вяра

В допълнение към възобновения фокус върху връзките с сътрудниците си водачи, Сунак впечатли дипломатите от Европейски Съюз с готовността си да се изправи против крилото на гласовитите последователи на Брекзит в личната си партия, което от дълго време изглеждаше — за европейските очи — да има голямо въздействие върху поредните министър председатели на торите.

По-рано тази година Сунак разгневи десни цата на торите , като се отхвърли от спорното заричане да анулира или пренапише хиляди регулаторни закони от ерата на Европейски Съюз , които остават в английския статут до края на тази година, за наслада на столиците на Европейски Съюз. Втори европейски посланик, основан в Лондон, разяснява:

„ Подобряващите се връзки се основават на обстоятелството, че в този момент има предпочитание за намиране на решения и ангажиране по метод, който го нямаше при предходните администрации . “

Продължават договарянията сред държавното управление на Сунак и Брюксел по отношение на други неуредени области на спор – основният измежду тях строги нови цени, които би трябвало да бъдат наложени през януари върху електрическите транспортни средства (EV), които се изпращат в и отвън Обединеното кралство, които не дават отговор на строгите условия за доставяне с електрически акумулатори.

В сряда профилираната комерсиална комисия сред Обединеното кралство и Европейски Съюз ще се събере, с цел да разиска въпроса, като английските министри от ден на ден се надяват Брюксел да се съгласи да анулира крайния период в края на годината след мощното лобиране от страна на немските автомобилни производители и личния си европейски комисар по търговията Валдис Домбровскис .

Катрин Барнард, професор по европейско право в университета Кеймбридж, сподели, че като цяло Сунак е следил „ доста по-положителни връзки “ с Европа, въпреки и такива, провеждани на „ разходова база “.

„ Това наподобява доста по-позитивно и придава някакъв смисъл на отношението към нашите европейски съседи като към другари, а не като към врагове “ , сподели тя и посочи:

„ Но също по този начин, ние не приказваме за изцяло и задълбочено предоговаряне – тъкмо противоположното. “

„ Даунинг стрийт “ №10 е склонен, че смяната е по-малко дълбока, в сравнение с някои медийни наблюдаващи – или мърморещи депутати от Торите – биха желали да мислят. Сътрудник №10 акцентира, че Сунак вижда своите дипломатически старания като „ обикновено държавно управление , отбелязвайки, че „ просто сме не запомнили по какъв начин наподобява след разтърсванията в ерата след Брекзит. Помощникът твърди:

„ Знам, че това е след Брекзит и всички тези нелепости, които видяхме през последните няколко години, и е хубаво да забележим всяка дребна победа или дребен мотив за превъзмогване на това разделяне, само че това са просто естествени държавни връзки . “

Родилни болки

Сунак, несъмнено, изостава с 18 пункта в изследванията на публичното мнение и е изправен пред сложна битка да остане на поста на общи избори, които се чакат следващата година. Но неговият конкурент, водачът на лейбъристите в Обединеното кралство Кийр Стармър , даде да се разбере, че той също желае по-тясно съдействие с Европа, в случай че вземе властта.

Този месец Стармър прикани бъдещо лейбъристко държавно управление да употребява идното преразглеждане на комерсиалното съглашение след Брекзит, предстоящо през 2025 година или 2026 година, като късмет за понижаване на граничните инспекции посредством сключване на ветеринарно съглашение и за увеличение на подвижността сред Англия и Европейски Съюз за някои браншове на стопанската система. А на конференция в Монреал предишния уикенд той акцентира, че „ не желаеме да се отклоняваме от Европейски Съюз в области като условия на труд или екологични стандарти.

Тези мнения бяха възприети от министри от торите като доказателство, че Стармър би довел Обединеното кралство даже по-далеч в орбитата на Европейски Съюз, в сравнение с обществено призна – нещо, което водачът на лейбъристите отхвърля. Кампаниите на торите се надяват да употребяват сходни мнения в предизборни офанзиви, описвайки Стармър като еврофил срещу Брекзит .

Някои наблюдаващи на събитията обаче допускат, че сходни политически офанзиви са иронични, поради посоката на придвижване на Сунак. Барнард, представен нагоре, има следното мнение:

„ Това, което Кийр Стармър сподели в Канада предходната седмица, е значително изложение на това къде се намираме сега “.

Високопоставен сдържан народен представител от торите пък счита, че макар офанзивите против Стармър, Сунак „ не е прекомерно идеологичен, когато става въпрос за Европейски Съюз “ . Те са единомислещи:

„ Винаги е имало разбиране в Брюксел, че ние неизбежно ще се върнем при тях, а в този момент леко проглеждаме за това. “

Въпреки това не е ясно до каква степен Англия и Европейски Съюз могат да се сближат без фундаментално предоговаряне на изискванията за Брекзит – нещо, за което всички страни упорстват, че не се разисква.

Една област за съглашение е нуждата от усъвършенствани връзки за сигурност и защита, като срещата на върха на Европейската политическа общественост във Англия през идната година дава евентуална опция за спомагателни известия.

Някои в Уестминстър спекулират, че това може да пристигна под формата на присъединение на Англия към обособени планове на Постоянното структурирано съдействие на Европейски Съюз – орган, който координира политиката за сигурност и защита на блока. Европейският съвет предложения Англия да се причисли към неговия „ план за военна подвижност “ дружно с Канада , Норвегия и Съединени американски щати през ноември 2022 година

Ананд Менон, шеф на Обединеното кралство в мозъчен концерн „ Променяща се Европа “, твърди, че „ не е уверен “ в евентуалните изгоди за Англия, като се има поради съществуващата позиция на Обединеното кралство в НАТО и други организации. Той счита, че английското държавно управление ще се изчерпи в намирането на взаимноизгодни области на съдействие с Брюксел.

„ Европейски Съюз е релативно удовлетворен от статуквото “ , увери Менон.

„ Само в Обединеното кралство хората споделят, че би трябвало да се приближим… Има толкоз доста по-големи риби за пържене за Европейски Съюз.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР