Благодатният огън от Йерусалим ще бъде донесен у насна Велика

...
Благодатният огън от Йерусалим ще бъде донесен у насна Велика
Коментари Харесай

България е в очакване на чудото - слизането на Благодатния огън

Благодатният огън от Йерусалим ще бъде донесен у нас на Велика събота (15 април), от българска църковна делегация, водена от Старозагорския митрополит Киприан.

На Разпети петък, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан се черкува в катедралния храм “Св. Неделя ” в София, съобщи Дарик.

Владиката ще поведе българската делегация, която ще донесе от Йерусалим Благодатния огън за Възкресение Христово. Пътуването с държавния аероплан е утвърдено от служебния министър-председател Гълъб Донев.

" Изказвам голямата си признателност на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и на Светия синод за доверието, което ми гласоподаваха да донеса Благодатния огън от светия храм в Йерусалим. Огромно е вълнението на всеки един православен християнин, на който следва да посети Светите земи и да участва на това велико знамение - слизането на Благодатния огън, с цел да може да осени всички ни с Пасхалната наслада, че Христос възкръсна измежду мъртвите и гибелта няма власт над него ", сподели преди заминаването архиереят.

Молитвеното последование в храм “Св. Неделя ” се предстояваше от Викарния свещеник на Софийска митрополия Негово Високопреосвещенство Белоградчишкия свещеник Поликарп. По традиция в края се извърши траурната върволица с плащаницата към храма. С лития тя бе изнесена и с нея духовници и миряни обиколиха храма. В края на вечернята плащаницата беше сложена на светия трон в олтара. На Опелото Христово участва и Негово Величество Цар Симеон ІІ.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР