Благодарение на даренията на хиляди граждани, в Петрич вече има

...
Благодарение на даренията на хиляди граждани, в Петрич вече има
Коментари Харесай

В Петрич откриват паметник на Левски по идея на футболните фенове в града

Благодарение на даренията на хиляди жители, в Петрич към този момент има монумент на Апостола.

Той ще бъде открит публично довечера, а самодейността, траяла пет години, е на почитател клуба на футболния тим в града, носещ името на Дякона.

Идеята за монумент на Васил Левски се появява преди пет години, когато футболните почитатели от Петрич провеждат конкурс за детска рисунка, отдадена на Апостола, а със средствата от продадените на търг картини слагат девет пейки и девет исторически табели по пътя за хижа „ Беласица “. След това основават предприемчив комитет за създаване на монумент, защото се оказва, че в града няма подобен на нито един от огромните ни национални герои. Започват благотворителни акции, продажба на сувенири и други начинания в целия регион.

Целта на уредниците е да наберат 28 000 лв. с присъединяване на допустимо най-вече донори с дребни суми, с цел да бъде съграден паметника от хората за хората, без огромни спонсори и без помощ от общината и страната.

Изработването на бюст-паметника е предоставено на скулптора Адриан Новаков. Избрано е и мястото - новият огромен градски парк на Петрич.

Днес той ще бъде осветлен и публично открит.

Датата не е инцидентна, на 18 юли означаваме 185 години от рождението на Васил Левски.

По този мотив президентът ще посети родното място на Апостола - Карлово, където ще се състои церемониален протест заря.

Там ще бъдат посрещнати и участниците в националния туристически поход " По стъпките на Апостола ", минали през последните дни разнообразни направления в Стара планина, свързани с революционната активност на Левски.

В Националния музей " Васил Левски " ще бъдат връчени премиите на едноименната фондация и локалния комитет " Левски ". Вечерта с воински почести ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет, след което на площад " Васил Левски " ще стартира тържественият протест – заря.

В храма " Свети Николай " ще бъде отслужена литургия, след което присъстващите ще поднесат венци и цветя на гроба на майката на Левски - Гина Кунчева.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР