Бизнесменът от Китай Цън Цон, който живее у нас и

...
Бизнесменът от Китай Цън Цон, който живее у нас и
Коментари Харесай

Китайски бизнесмен се включи в протеста на лозарите в Монтана /снимки/

Бизнесменът от Китай Цън Цон, който живее у нас и е закупил и отглежда лозя в Ломския край, се включи в митинга на лозарите в Монтана в петък.
Те упорстват ръководещите да извърнат внимание на този бранш, който през последните години претърпява един от най-тежките си интервали.
Ето какво показа Цън Цон във връзка митинга в свой пост в обществената мрежа Facebook.
“Знам, че обстановката в Украйна е невиждана рецесия в Европа за последните години, само че животът на всички ни си тече, по тази причина отново ще подхвана тематиката с родното лозарството. Днес се организираха дълго плануваните митинги на лозарите, които се състояха по едно и също време в 5 разнообразни града в страната. Организира ги Националното съдружие на българските лозари, в което членувам. Честно казано, имахме съмнение от съпричастност със обстановката в Украйна дали да не отложим митингите, само че доста сътрудници споделиха, че към този момент са подхванали редица организационни действия и не е рационално да ги стопират тъкмо в този момент.
Исканията от митингите са две:
1. Увеличаване на дотациите на българското лозарство, с цел да се приближат най-малко малко до тези на сътрудниците в Европейски Съюз. Малко по-равностойно да стане това съревнование. Между 15 евро/дка у нас и 300 евро/дка в другите страни в Европейски Съюз някак си е прекомерно огромна разликата ми се коства.
2. Оставка на Красимир Коев като шеф на Изпълнителната организация по лозата и виното, както и транспарантен предстоящ конкурс за тази служба.
“Намалихме настояванията на 2 спрямо предходните 5-6 от предишните митинги, тъй като се оказаха доста сложни за схващане и усвояване от сътрудниците в Министерството на земеделието.
Не единствено че мъчно схващат и помнят, ами и на всяко последващо управление би трябвало да обясняваме всичко изначало. Все се надявах, че като се сменят толкоз постоянно, най-малко да продължавахме диалозите оттова, до каква степен сме стигнали с предходните, но аз съм доверчив оптимист. Много ясно, че е по-добре да почваме всичко изначало. КПД-то, в случай че може да е негативно, ще е най-добре.
И чувам аз през вчерашния ден следващото неуместно изявление на въпросния шеф на Изпълнителната организация по лозята и виното по, в което изяснява по какъв начин митингите били плод на персонална вендета от страна на един човек от нашето съдружие, който даже не бил член на организацията.
Доколкото разбрах, в случай че тромавото Министерство на земеделието и това на финансите още веднъж не съумеят да осъзнаят сериозността на казуса на сектора, се плануват митинги в София пред двете министерства след някоя друга седмица. Засега 2000 души от цялата страна са удостоверили наличието си. Някои споделиха, че щели да вършат скара под постройките.”, написа Цън Цон.
От няколко години младият предприемач, който към този момент е натурализиран българин, развива лозарство у нас с доста хъс и усърдие, с същинско поклонение към винения балсам. Закупил е 2500-3000 дка лозя край село Станево с разнородни сортове алено и бяло вино.
Преди година са засадени 272 дка, по-късно масивите са дообогатени с още 390 дка. Последната ни реколта беше много добра, Надявам се и тази година лозята да дадат добър плод ”, споделя Цън Цон. След като по остарял български обичай заряза лозята на Трифон Зарезан, той се включи и в митинга.
В масивите край Дунав работят към 40 лозари, а вложенията на бизнесмена от Китай в района досега са за 9 млн. лева
Фирмата се готви да построи и най-малко една маза край Лом, виновността от която ще бъдат за българския и европейски пазари. Лозарите си пожелаха да бъде подкрепят и винения туризъм.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР