Бизнесменът и бивш агент на КГБ Дмитрий Ковтун, един от

...
Бизнесменът и бивш агент на КГБ Дмитрий Ковтун, един от
Коментари Харесай

Един от заподозрените за отравянето на Литвиненко е починал от коронавирус

Бизнесменът и някогашен сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Дмитрий Ковтун , един от двамата съветски жители, упрекнати от Англия в отравяне на рецензия на Кремъл Александър Литвиненко , умря след заразяване с COVID-19 в Москва. Това оповестиха съветски държавни медии в събота.

Литвиненко, натурализиран английски жител, беше токсичен в Лондон през 2006 година Англия твърди, че това се е случило седмици откакто е пил чай с радиоактивен полоний 210 в лондонския хотел Millennium. Там той се е срещнал с Ковтун и Андрей Луговой , член на долната камара на съветския парламент.

Луговой, който е служил с Ковтун в Комитет за Държавна сигурност (на СССР), също е упрекнат по случая. Той удостовери новината за гибелта на Ковтун.

„ Моят непосредствен и правилен другар Дмитрий Ковтун ненадейно умря след тежко заболяване, обвързвано с коронавирусна зараза “, сподели той в изказване. Агенция ТАСС заяви, че 57-годишният Ковтун е умрял в московска болница.

От някогашен офицер от съветското разузнаване Литвиненко се трансформира в открит критик на съветския президент Владимир Путин. Той упрекна съветските служби за сигурност, че са взривили здания в Москва и други градове през август и септември 1999 година, с цел да оправдаят нова война в Чечня и да укрепят доверието към Путин като водач. Седмици по-рано Путин става министър-председател.

Британски следователи оповестиха, че са разкрили следи от полоний тук-там, където са били Ковтун и Луговой в британската столица, в това число в офиси, хотели, самолети и футболен стадион. И двамата мъже отхвърлят каквото и да било присъединяване в гибелта на Литвиненко, а Русия отхвърли да ги екстрадира, с цел да бъдат изправени пред съда.

Съобщава се обаче, че през декември 2006 година Ковтун е претърпял тежко утежняване на здравословното си положение от излагане на радиация, съгласно известия в съветските медии.

Доклади от това време демонстрират, че той е изпаднал в кома и е изпитал органна непълнота. Не е ясно дали излагането на радиация може да е изиграло роля в способността му да се бори с COVID-19. Не се знае и дали е бил имунизиран.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР