Бизнесът в България има все по-голям интерес към иновациите в

...
Бизнесът в България има все по-голям интерес към иновациите в
Коментари Харесай

Експерти пред Tech of Tomorrow: Инженерните иновации в следващите години ще идват предимно от бизнеса

Бизнесът в България има все по-голям интерес към нововъведенията в областта на индустриалната автоматизация. Въпреки това страната ни изостава в процеса на автоматизация по отношение на останалите страни в света. Това регистрираха специалисти по време на първото онлайн издание на конференцията Tech of Tomorrow на Investor.bg.

" В международен мащаб се приема, че междинното равнище на количеството роботи на 10 000 заети в промишлеността е от порядъка на 113-114. В Европа е 114. За България количеството конфигурирани роботи е към 600, което прави приблизително 9-10 робота на 10 000 души ", съобщи инж. Христо Гилищаров, шеф на FANUC България.

По думите му от една страната, това закъснение е отрицателно, само че въпреки това, може да се одобри като опция за бъдещо развиване и въвеждане на новаторски решения.

" България заема положително място във връзка с автоматизацията и " Тракия икономическа зона " е образец за това, тъй като разполага с едни от най-умните заводи в Европа ", разяснява инж. Пламен Панчев, изпълнителен шеф на " Тракия икономическа зона ".

Според Мария Христова, основен изпълнителен шеф на Столичната общинска организация за приватизация и вложения, с цел да има промишленост с високо прибавен стойност, би трябвало да има нововъведения.

" В София имаме сериозен капацитет в това направление. " София Тех Парк " разполага с 11 високотехнологични лаборатории, суперкомпютър и огромна повърхност, на която да се случва развойна активност и просвета ", изясни тя в диалог с водещата на Tech of Tomorrow Вероника Денизова, публицист от Bloomberg TV Bulgaria.

Участниците в първото издание на конференцията на Investor.bg обявиха, че с помощта на нововъведенията, които употребяват, " Тракия икономическа зона " и " София Тех Парк " способстват за напредъка на процеса по въвеждането на индустриална автоматизация в България.

Според заместник-декана на УниБИТ доцент доктор Боян Жеков българският бизнес би трябвало да търси повече задгранични вложители, с които да работи, и да познава по-добре инструментите, които са му нужни, с цел да може модернизацията да се случи с по-бързи темпове. По думите му в България капацитетът на хората, които мислят новаторско, не се употребява напълно.

" Днес страната се пробва да си построи новаторска екосистема, откакто просветителната и научната сфера са поизпразнени от креативен мислещите, които отидоха в бизнеса. Затова през идващите години нововъведенията ще идват на първо място от бизнеса, а не от университетските среди ", съобщи доцент Жеков.

Експертите са безапелационни, че България изостава във връзка с готовността да приготвя фрагменти за разнообразни браншове, по тази причина е нужна по-добра синергия сред висшето обучение и бизнеса.

Според доцент Жеков просветителната системата реагира доста мъчно на измененията, тъй като университетите не престават да са консервативни.

" Единствено на местата, на които бизнесът се е задействал по-сериозно и е " притиснал " висшите учебни заведения, имат положителни резултати. В останалите случаи се стига до прекомерно губене на време - учене в университета, а по-късно дълготрайно учене и в фирмите, с цел да се навакса пропуснатото ", изясни зам.-деканът на УниБТИ.

" Кадрите могат да се приготвят от бизнеса, само че партньорството с образованието би имало по-голяма стойност. Когато има синергия и специалистите от бизнеса образоват педагогическите фрагменти, които да образоват тези, които следва да излязат на пазара на труда, това ще докара до добър резултат ", съобщи в студиото на Tech of Tomorrow Мария Христова.

Според инж. Христо Гилищаров в учебно заведение няма ясна тактика за ранно кариерно насочване.

" В момента системата кара децата да знаят от всичко по малко, само че те не са наясно какво тъкмо ги влече и дали инженерните науки са за тях. Държавата би трябвало да реагира с финансиране първоначално, само че възвръщаемост от него не може да се чака след 1 до 5 години ", посочи инж. Гилищаров.

Относно финансирането на новаторските планове, той съобщи, че до неотдавна българските компании разчитали главно на финансиране от европейските фондове

" В момента се следи предпочитание на фирмите да влагат независимо. Това е похвално, тъй като не може цикълът на стопанската система да зависи единствено от циклите на стратегиите. Това стопира внедряването на нововъведенията ", съобщи шеф на FANUC България.

Цялата полемика от първото издание на конференцията на Investor Tech of Tomorrow може да гледате на запис на новата онлайн стрийминг платформата Investor Media PRO, която Investor Media Group започва като част от акцията за отпразнуване на 20-ия празник на Investor.bg. Конференцията ще се излъчи и в ефира на Bloomberg TV Bulgaria 10 април, от 18:30 часа.

Второто онлайн издание на Tech of Tomorrow ще се организира на 14 април, от 14:15 часа, онлайн в цифровата стрийминг платформа за събития и на. То ще прегледа бъдещето на бъдещето на банковия и финансов бранш.

Tech of Tomorrow се организира с генералната поддръжка на Алтерко и BoneX. Основни сътрудници са Accenture, Sirma и FANUC. Събитието се провежда с поддръжката на Siemens, Пощенска банка, ATOS, Леново България, Dental Care Center, Индустриален Холдинг България.

Медийни сътрудници на събитието са Bloomberg TV Bulgaria, Money.bg, " Мениджър " и Kaldata.com.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР