Въпреки забраната за внос на руски горива на територията на

...
Въпреки забраната за внос на руски горива на територията на
Коментари Харесай

С тайната подкрепа на Турция: Руски горива за €3 милиарда влизат в ЕС

Въпреки възбраната за импорт на съветски горива на територията на Европейски Съюз, става известно, че петролът към момента си прокарва път към Европа. И това става с поддръжката на Турция, оповестява Politico. Чрез " дупки " в глобите Анкара е продала съветски горива за €3 милиарда в интервала февруари 2023 година - февруари 2024-а година.

Припомняме, че през декември 2022 година Брюксел публично забрани вноса на съветски нефт през морски терминали в опит да ограничи приходите, с които режимът на Владимир Путин финансира своята война в Украйна. От февруари 2023 година влезе в действие и възбраната за търговия с горива от съветски нефт.
 Износът на съветски горива може да е част от петия набор от наказания на Европейски Съюз
Износът на съветски горива може да е част от петия набор от наказания на Европейски Съюз

Според дипломати от Брюксел

Турска скица

Схемата за скришен импорт на съветски горива към Европа работи по този начин - съветски танкери с горива дебаркират в турски пристанища, там трансформират маркировката и не престават към други страни от Еросъюза като турски. Това се потвърждава от изследвания на специалистите от Центъра за проучване на силата и чистия въздух (CREA), българския Център за проучване на демокрацията и изданието Politico.
 Снимка 597788
Източник:

Схемата в действителност се оказва законна, тъй като Европейски Съюз разрешава миксовете с съветски горива да бъдат маркирани като горива с неруски генезис. Това е единствено част от методите, по които Москва съумява да преодолее европейските ограничавания.

Русия завоюва €1 млрд единствено от търговията си с нефт с България, откакто стана ясно, че глобата за таван на цената на съветския нефт от $60 за барел се отнася за трети страни, само че не и за страни от Европейски Съюз, за които по принцип покупките на съветски нефт е неразрешен.

България обаче се ползваше с дерогация от Брюксел и имаше право да купува съветски нефт.

Колкото до резултатът от турската скица, след февруари 2023 година съветският импорт спря, само че се е нараснал турският, като Анкара е нараснала вноса на съветски горива с цели 105% през обсъждания интервал. На този декор вносът на турски дизел в Европейски Съюз се увелчава със 107%.
 Повечето съветски LNG отива към Европа, не към Азия
Повечето съветски LNG отива към Европа, не към Азия

Европа мина през зимния сезон с рекордни равнища на природен газ в хранилищата
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР