Бизнес дейността в сфера на услугите на САЩ нарасна рязко

...
Бизнес дейността в сфера на услугите на САЩ нарасна рязко
Коментари Харесай

Рекордна експанзия в сферата на услугите на САЩ през октомври



Бизнес активността в сфера на услугите на Съединени американски щати набъбна внезапно през октомври до исторически връх, защото намаляващите инфекции с Covid-19 в страната покачиха вътрешното ползване, демонстрират резултати от последно изследване на Institute for Supply Management (ISM). Това е доказателство за възобновено ускорение на американския стопански напредък макар растящите цени, бизнес проблемите с веригите на доставки и дефицита на работна мощ на трудовия пазар.

Индексът ISM, измерващ интензивността отвън индустрията, набъбна изненадващо през октомври до 66,7 пункта от 61,9 пункта през септември, което е рекорден връх в историята на това изследване на ISM, почнало през 1997г., и надалеч над упованията за много по-скромно покачване към 62,0 пункта.

Трябва да се има поради, че сферата на услугите образува формира над две трети от икономическата интензивност в Съединени американски щати.

Графика на ISM показателя на интензивността в областта на услугите



Индексът на новите поръчки набъбна до цели 69,7 пункта от 63,5 пункта през септември, откакто потребителските разноски се пренасочиха от стоките към сферата на услугите с помощта на имунизациите против ковид и намаляващи брой новозаразени в Съединени американски щати.

Ценовият ISM при услугите обаче също набъбна мощно до 82,9 пункта от 77,5 пункта месец по-рано, което е следващ знак за разрастващия се инфлационен напън.

Разширяването на заетостта в областта на услугите обаче отслабва, като съответният ISM подиндекс се намали през октомври до 51,6 от 53,0 пункта месец по-рано.

По-рано през днешния ден и организация IHS Markit регистрира възстановяване на американската бизнес интензивност в областта на услугите, като съответният PMI показател набъбна през октомври до 58,7 пункта от 54,2 през септември достигайки най-високо равнище от юли насам.

Общият PMI показател, измерващ интензивността както в промишлената, по този начин и в областта на услугите, се увеличи през октомври до 57,6 пункта от 57,3 пункта месец по-рано.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР