Бившият заместник-министър на отбраната Вячеслав Шаповалов, който отговаряше до скоро

...
Бившият заместник-министър на отбраната Вячеслав Шаповалов, който отговаряше до скоро
Коментари Харесай

В Украйна арестуваха бившия зам.-министър на отбраната Вячеслав Шаповалов

Бившият заместник-министър на защитата Вячеслав Шаповалов, който отговаряше до скоро за поддръжката на въоръжените сили на Украйна, беше задържан с обвиняване в корупция, съобщи " Украинска истина ".

Районният съд в Киев реши мярката му за неотклонение да е " задържане под стража " или гаранция от 402,6 млн гривни, което се равнява на 11 млн. $. Вячеслав Шаповалов беше свален от поста му на 24 януари на фона на скандал за прекомерно скъпи военни доставки.

Според следствието той е лобирал за подписване на контракти за доставка на хранителни артикули за военните на повишени цени, както и за закупуване на некачествени бронежилетки, каски, дрехи и други продукти за потребностите на въоръжените сили на Украйна, напомня изданието.

Арестът се случва на фона на визитата на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Киев дружно с 16 еврокомисари.

Властите в страната преди ден оповестиха, че проверяват за корупция и хора в Държавната митническа работа, като са отстранени ръководителят ѝ и други двама негови подчинени.

Обиск имаше и в дома на един от най-богатите хора в страната Игор Коломойски.

Миналата седмица президентът Володимир Зеленски направи кадрови промени в държавното управление и няколко чиновници подадоха оставките си. Сред освободените беше Кирило Тимошенко – заместник- началник на кабинета, забъркан в скандал, че употребява скъпи коли.

Борбата с корупцията е една от седемпте рекомендации, с които страната се е заела в напредъка за договаряния за участие в Европейски Съюз. Министър-председателят Денис Шмихал сподели по-рано, че Украйна си е сложила " амбициозна цел " да се причисли към Европейски Съюз след две години.

Надеждите му обаче бяха попарени от страните членки, които предизвестиха, че това няма да стане толкоз скоро. Украйна към този момент има статут на претендент за Европейски Съюз, което е първата стъпка към участието.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР