Бившият зам.-социален министър в кабинета на Стефан Янев Надя Клисурска

...
Бившият зам.-социален министър в кабинета на Стефан Янев Надя Клисурска
Коментари Харесай

Надя Клисурска за задържания за палежа: Лице с психични увреждания и на такава възраст няма как да е в дом за стари хора

Бившият зам.-социален министър в кабинета на Стефан Янев Надя Клисурска разяснява случая във Варна, при който четирима души изгоряха при пожар в дома за остарели хора " Свети Георги ".

" Това е следващият случай. Още през юли месец предходната година, когато стана първия случай, беше предизвикана инспекция. Аз заемах длъжността зам.-социален министър и при тази първа осъществена инспекция се откри, че този дом действа в нарушаване на стандартите за качество на обществените услуги, на които би трябвало да дава отговор. Новият закон за обществените услуги регламентира задължението на частните снабдители на обществените услуги да имат лиценз. До края на предходната година частните снабдители трябваше да покрият тези критерии, с цел да получат лицензи. Когато беше направена първата инспекция в този дом се откри разбъркване на разнообразни типове хора с увреждания в една институция. В закона за обществените услуги е регламентирано, че лица с умствена назадничавост, лица с деменция, лица с душевен увреждания, лица с физически увреждания не би трябвало да бъдат в едно помещение, в една постройка. Когато видяхме причинителя на закононарушението, виждаме лице с психологични увреждания, което се намира в дом за остарели хора. Самата му възраст - 53 години, демонстрира, че той няма по какъв начин да обитава в дом за остарели хора. Има си условия за прослужено време, би трябвало да е пенсионер и така нататък Има профилирани институции тъкмо за лица с умствена назадничавост. Това е цялостно нарушение на закона ", сподели тя.

" За да създадеш обществена услуга, ти би трябвало да отговаряш на стандарти за качество. Когато не отговаряш, твоят лиценз би трябвало да се лишава ", добави тя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР