Бившият световен шампион по шахмат Гари Каспаров призова за политически

...
Бившият световен шампион по шахмат Гари Каспаров призова за политически
Коментари Харесай

Каспаров призова за политически бойкот на световното първенство по футбол в Русия

Бившият международен първенец по шахмат Гари Каспаров прикани за политически протест на международното състезание по футбол в Русия.

Той предлага представителите на държавните управления на тимовете, които ще вземат участие на международното състезание по футбол в Русияда не изпращат публични свои представители.

Англия към този момент загатна, че най-вероятно няма да изпрати публични лица на шампионата, поради отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му Юлия в Солсбъри на 4 март.

Гари Каспаров, който постоянно подлага на критика ръководството на съветския президент, счита, че по този метод Владимир Путин ще бъде лишен от славата, която жадува.

Бившият международен първенец по шахмат, който от години живее в заточение в Съединени американски щати, излага причините си за политическия протест на международното състезание по футбол във вестник " Франкфуртер алгемайне цайтунг ", съобщи Нюз.ру.

" Не е изненадващо, че ФИФА не е заинтригувана да се ревизират деликатно десетки съветски играчи, забъркани в кавги с допинг, или да се проучат други подозрителни обстоятелства, които могат да слагат в неприятна светлина Световното състезание в страната хазаин. Големи събития като Олимпийските игри и международни шампионати имат дълга и тясна връзка с властнически режими. Лидерите им ги употребяват, с цел да се легитимира пред интернационалната общественост и да образуват вкъщи национална горделивост. Фактът, че в това време милиарди долари потъват в джобовете на най-близките другари на режима, е в допълнение преимущество. А спортни федерации са подготвени да си сътрудничат с диктатори, тъй като те просто си заплащат сметките - и без да е належащо да се тормозят за това по какъв начин на първо място да се замаскира корупцията ", написа Гари Каспаров.

Той подлага на критика корупцията при построяването на оборудванията и робските условия на труд, при които има жертви. В пресата излязоха материали за служащи от Северна Корея, които строят игрища за идният Мундиал при безчовечен условия.

" Други площадки в това време ще се дострояват благодарение на корупционни практики и рабски труд - същите като тези, които трансфораха Олимпийските игри в Сочи в най-скъпите в историята. И без да се интересуват, че постройките там останаха без дръжки на вратите или въобще без порти. По време на строителните работи в Сочи починаха стотици служащи, а Световното по футбол евентуално ще задмине тези ужасни числа ", показва някогашният международен шимпион по шахмат.

Той напомня и неотдавнашния пожар в мол в Кемерово, който лиши живота на десетки хора.

" В клептокрация като Русия на Путин, няма никой, който може да бъде публично притеглен под отговорност поради обстоятелството, че нещо не дава отговор на стандартите. Защото когато познаваш точните хора и можеш да платиш нужната сума, няма изобщо стандарти ", разяснява Каспаров.

Той напомня, че подобаващи мотиви за пренасяне на международното състезание по футбол са били нашествието на Путин в Украйна, сваленият от съветски бойни изтребители аероплан на Малайзия над Източна Украйна, както и абсурдът с използването на допингот съветски спортисти, който се оказа държавна политика съгласно МОК. Но не беше направено нищо и това единствено провокира нови враждебни дейности. Неотдавнашен образец в тази серия е опитът за ликвидиране в Англия на някогашен съветски разузнавач и неговата щерка със руска отрова с нервнопаралитично деяние, се показва в публикацията.

" Като състезател аз кардинално съм срещу протест, който преди всичко ще накаже спортистите и почитателите на футбола. Обаче приканвам за политически протест на режима, който носи отговорност за сходни дейности ", написа Каспаров.

" Дайте да лишим Путин от самопризнание и популярност, за които той по този начин жадува, като го лишим от наличие на представители на държавните управления на Световното по футбол. Путин окупира Крим когато още беше вдъхновен от Сочи. Да го лишим от още едно сходно себелюбие. И това няма да е просто алегоричен акт, а прийом да се покаже на Путин, че светът го следи и в бъдеще съветски офанзиви ще бъдат допускани единствено на игралното поле ", приканва някогашният международен първенец по шахмат.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР