Бившият шеф на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че

...
Бившият шеф на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че
Коментари Харесай

Марио Драги: Правителствата да спасят бизнеса

Бившият началник на Европейската централна банка Марио Драги съобщи, че се застъпва за огромни намеси от страна на държавните управления на континента за опазване на икономическите структури посредством прекъсването на ковид.
" Загубата на приходи, понесена от частния бранш - и всеки дълг за запълване на празнината- в последна сметка би трябвало да бъде обхванат напълно или частично в държавните салда ", написа Драги в публикация във „ Financial Times ”.
Сравнявайки въздействието на вируса с Първата международна война, италианският икономист съобщи, че държавният дълг ще би трябвало да нарасне, " с цел да отбрани жителите и стопанската система от разтърсвания, за които частният бранш не носи отговорност и не може да поеме ".
" Алтернативата... би била доста по-вредна за стопанската система и в последна сметка за доверието в държавното управление ", добави той.
Само страната има силата да пази ликвидните работни места на фирмите и да поддържа ограничения като гаранции за банкови заеми за бизнеса и директни раздавания, написа Драги.
" Промяната на мисленето е толкоз нужна в тази рецесия, колкото би била във времена на война ", добави той.
Европейските държавни управления минаха на разнообразни стадии, с цел да лимитират въздействието на коронавирусната рецесия.
Съветът на Европейски Съюз надали ще реализира единодушие за взаимно издаване на „ коронаблигации “, което беше поискано от девет страни, в това число Франция, Испания и Италия, като взаимното задлъжняване към момента е табу измежду богатите северни страни като Германия и Холандия.
Вместо това блокът може да премине към активиране на Европейския механизъм за непоклатимост (ЕМС), основан по време на финансовата рецесия.
Държавите, на които бъде възложен заем от потенциала на ЕСМ, измерван със стотици милиарди евро, също ще имат достъп до схемата за безкрайно изкупуване на облигации от ЕЦБ, известна като OMT.
Създаден по време на финансовата рецесия, само че в никакъв случай не употребена, OMT необятно е одобрявана като инструмент, успокоителен страховете от разпадането на еврозоната.
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 26 март
ЕЦБ с ограничения поради ковид
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР