Бившият секретар на ЦК на БКП проф. Стоян Михайлов е

...
Бившият секретар на ЦК на БКП проф. Стоян Михайлов е
Коментари Харесай

Почина секретарят на ЦК на БКП проф. Стоян Михайлов

Бившият секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия проф. Стоян Михайлов е умрял на 90 години тази нощ. Той е дядо на депутата от Българска социалистическа партия Стоян Мирчев и наследник на Михаил Мирчев - социолог и някогашен претендент за кмет на София от Българска социалистическа партия. Именно той заяви за кончината му в профила си във Facebook:

" Тази вечер нашият Татко. Проф. Стоян Михайлов си отиде. Спокойно и безшумно след един прелестен безоблачен ден. Бе обкръжен с доста внимание и обич освен от околните си, само че и от толкоз доста другари и сътрудници, съселяни и съграждани. 90 години заслужен живот. Изпълнен живот с висок дух и смела мисъл, с почтеност и безстрашие за положителни каузи. И с ведра усмивка към всички. Мир на душата му ".



Стоян Михайлов е роден на 6 октомври 1930 година в Скравена. Той бе разгласен за един от създателите на българската социология. Носител на редица държавни ордени. Един от дребното, дръзнали да се опълчват на идеологията и решенията на Тодор Живков преди 1989 година

Проф. Михайлов е дълготраен началник на Института по социология по времето на соца, а от 1976 година до 1988 година е член на Централен комитет на Българска комунистическа партия. Инициатор е и на така наречен Възродителен развой , като е член на Временната комисия по реализирането му.

Депутат е в Седмото велико национално заседание.

След свалянето на Тодор Живков за малко става вицепремиер на Георги Атанасов през 1989 година Професор е в Българска академия на науките от 1970 година, професор и дълготраен учител в Софийския университет от 1971 година и член-кореспондент на Българска академия на науките от 1984 година От 1973 година завежда отдел " Пропаганда и пропаганда " при Централен комитет на Българска комунистическа партия. Работи в Института по социология

от основаването му през 1968 година като завеждащ катедра " Обща социология " по-късно и шеф.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР