Този ден на затворените врати е протест, който е свързан

...
Този ден на затворените врати е протест, който е свързан
Коментари Харесай

Академици: Протестът ни не е само за заплати, а поради липсата на визия за висшето образование

„ Този ден на затворените порти е митинг, който е обвързван не толкоз с трудовите хонорари, колкото с неналичието на дълготрайно целеположена, съответна на действителностите, политика във висшето обучение в последните три години. “

Това обявиха в студиото на Euronews Primetime ръководителят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова, която е и ректор на Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи, и Калин Костов – ръководител на Сдружението за качество във висшето обучение.

„ В последните три години бяхме очевидци по какъв начин се организират промени на парче, по какъв начин се предизвикват промени в закони от през днешния ден за на следващия ден. След това тези законопроекти падат в Народното събрание или пък се отхвърляме от тях “, уточни проф. Темелкова.
Липсва визия, къде желаеме да отведем българското висше обучение. Липсват няколко стратегически съществени политики, които касаят цялата система, а не обособените университети.
проф. Миглена Темелкова, ръководителят на Съвета на ректорите

„ Именно за това през днешния ден университетите затвориха връчи, тъй като е време страната да влезе в ролята си в действителност на принципал на държавните университети и да очертаем дружно визията за развиването на българското висше обучение. Не е редно да се предизвикват закони без експертизата на академичната общественост “, акцентира проф. Темелкова.

„ Ние сме очевидци на законодателни решения, които не кореспондират с финансови задължения. Давам незабавно образец – признатите промени на размера на трудовите хонорари на преподавателите не са заложени в държавния бюджет “, акцентира Калин Костов.
Парите, които са за научно-изследователска активност и които би трябвало да бъдат не по-малко 10% от тези за издръжката на образованието във всеки един университет, са в пъти по-малко и то не е единствено за тази календарна година, а в продължение на десетилетия най-малко.
Калин Костов, ръководител на Сдружението за качество във висшето обучение.

„ Тоест, ето ограничения, които законът дава, само че изпълнителната власт отхвърля да извърши и това отношение към нас, към хората на науката, явно демонстрира, че думите, които са вкараха в Конституцията, че науката и образованието са народен приоритет, не са подплатени с действителни дейности “, добави Костов.

„ Болката на академичната общественост е неналичието на политики в региона на висшето обучение “, акцентира проф. Темелкова и даде за образец неналичието на политики за превръщането на България в привлекателна просветителна дестинация и страна, която изнася висше обучение, както и неналичието на тласъци за ангажирането на бизнеса с университетите.

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР