Бившият ръководител на столичното следствие и основен персонаж от аферата

...
Бившият ръководител на столичното следствие и основен персонаж от аферата
Коментари Харесай

Прокуратурата вече не издирва Петьо Еврото зад граница, твърди Антикорупционният фонд

Бившият началник на столичното разследване и главен персонаж от аферата „ Осемте джуджета “ Петьо Петров – Еврото към този момент не се търси по искане на българската прокуратура зад граница, заяви Антикорупционният фонд (АКФ).

По информация на неправителствената организация това е станало откакто против Петров за насила и противозаконни записи е било трансферирано от Софийската районна прокуратура (СРП) в Софийската градска прокуратура (СГП). Там прокурор е взел решение за отдръпване на Европейската заповед за арест, издадена по отношение на Еврото.

Свободна Европа насочи документално питане до държавното обвиняване – дали това дава отговор на истината, както и какви са били претекстовете за това решение, в случай че то фактически е било взето от СГП. Засега липсват отговори от пресцентъра на прокуратурата.

Петьо Петров стана обвинен за насила и противозаконни записи и беше разгласен за търсене в края на май, след като е в неопределеност. Това съпвадна с Любена Павлова пред АКФ. В него тя описа, че Еврото е управлявал корупционна скица за въздействие над прокурори посредством подкупи, подпомагане за кариерно израстване и закани с компромати.

Петров е главен персонаж в, обект на едноименното следствие на АКФ през 2020 година Тогава асансьорният производител Илия Златанов описа пред АКФ, че е станал жертва на скица за изземване на част от бизнеса му, обвързван с компанията “Изамет ”, в това число посредством закани от Петьо Петров, Любена Павлова и някогашния съсобственик на охранителната компания “Делта гард ” Димитър Спасов - Митко Каратиста.

Малко след публикуването на изявлението с Павлова в сряда, пред сградат на Българска телеграфна агенция беше задържан. Той е индивидът, на който Златанов твърди, че е трансферирал свои дружествени дялове от групата си от компании „ Изамет “, тъй като е бил изнудван, че в противоположен случай синът му Явор Златанов няма да получи животоспасяващо лекуване.

Малко след ареста на Христов СРП, че Петров към този момент е притеглен към наказателна отговорност за това, че „ разнообразни лица са били принуждавани да създадат нещо срещу волята си, като за това е използвано заплашване “. В известието се посочваше още, че сред 2018 година и края на май тази година Петров е обвинен в нелегално потребление на „ особено техническо средство, предопределено за мълчешком събиране на информация “.

Случаят „ Осемте джуджета “ б
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР