Бившият премиер Бойко Борисов беше задържан за подозрение в корупция.

...
Бившият премиер Бойко Борисов беше задържан за подозрение в корупция.
Коментари Харесай

Битката между МВР и Прокуратурата е вредна за усещането за справедливост

Бившият министър председател Бойко Борисов беше арестуван за съмнение в корупция. Точно тъй като съм правист, не бих си дала мнението за случай, по който не познавам доказателствата. Прокуратурата трябваше да образува досъдебно произвеждане и да стартира събиране на доказателства. След което в двумесечен период да излезе пред обществото и да съобщи, че е събрала задоволително доказателства, повдига обвинявания на Борисов и Горанов и внасяме обвинителен акт в съда. Или не събрахме задоволително доказателства и прекратяваме делото. Живеем в правова страна и никой не е над закона. За процесуалните нарушавания би трябвало да се произнесе съдът. Това съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова в предаването „ Защо, господин министър? “ по БТВ.

„ Не виждам процесуални нарушавания по време на процеса по претършуване, обиск и изземвания “, добави тя. „ Видяхте, че няма нито принуждение, нито унизителни за човешкото достолепие фрагменти, на каквито сме били очевидци в предишното при господин Цветанов. Така че нямам доверие това да докара до неоправдателни присъди в Страсбург “, счита Нинова.

Според Нинова борбата сред Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата е нездравословна за чувството за правдивост. „ Докато Министерство на вътрешните работи и прокуратура мерят кой какви доказателства е събрал и не е събрал, няма да има правдивост. Затова считам, че прокуратурата би трябвало да се намеси по-решително. Можеше от дълго време да е образувала досъдебно произвеждане, да си е провела процеса по събиране на доказателства и да е дала изясненост на обществото има или няма закононарушение и този въпрос да завърши. С това туптене на топката и прекачване на отговорност и обвинявания само към Министерство на вътрешните работи няма да се стигне до този резултат, за който хиляди хора стачкуваха по площадите “, акцентира тя.

Тя съобщи, че не е знаела за акцията на Министерство на вътрешните работи и е научила от медиите за нея. Според Нинова не е редно да се разбере по този метод.

„ Трябваше да го обсъдим авансово или най-малко да бъдем осведомени, с цел да имаме подготвеност за реакция. Но разбирам и сътрудниците, че са се опитвали да запазят предварителните следствени дейности в по-малък кръг хора, с цел да не изтече информация “, сподели министърът на стопанската система.

„ Г-н Борисов не е по-различен от всеки различен български жител. Никой не е предпазен, всички сме равни пред закона. Това, че някой е бил министър председател, не го прави недостижим за закона “, посочи Корнелия Нинова.

„ Има огромен смисъл от форсмажора. Изговориха се доста небивалици по тематиката. Има го в Търговския закон (непреодолима сила). Не е правилно, че тази мярка не е обсъждана в обединението. Идеята пристигна от българския бизнес, с цел да защитим българските компании. Направили сме изследване по какъв начин се ползва форсмажор в другите страни. След това последва разискване и координиране, безапелационна бе Нинова и цитира документи, съгласно които концепцията е била разисквана и утвърдена без забележки. По думите ѝ задачата е да се избави българският бизнес “, изясни тя. Нинова сподели и писма от Българската търговско-промишлена палата, от работодателски организации, от Камарата на строителите до премиера Кирил Петков, до нея и Теодора Генчовска.

„ Ако някой не е склонен с тази мярка, дано си отдръпна подписа. Но дано след няколко месеца, когато стартират да банкрутират компании, не се сетим, че към този момент е прекомерно късно “, предизвести Нинова.

„ Спекулата, растежът на цените зависят от няколко неща. Първо е от предлагането. Изречението „ Има олио да залеем цялата страна “ значи има задоволително предложение. Ако няма задоволително стока, тогава скачат цените “, разяснява икономическият министър.

„ Нормалният пазарен развой – предложение и търсене, е гаранция, че ще има естествени цени. Търсенето да не пораства, по този начин както знаете за една нощ - за олиото, за бензина, и внезапно голямо търсене. Това основава недостиг и подвига цените “, изясни Нинова.

Тя продължава да твърди, че някои търговци спекулират. Комисия за защита на конкуренцията е направила инспекции на над 400 магазина. В един от магазините олио е доставено на 3,21 лева с Данък добавена стойност, а го продават на 6,49 лева Нинова даде образец с Гърция, където е натрапен таван на облагата на компаниите.

„ Тоест, в случай че ти доставят олиото на 3,21 лева и го продадеш на 6,49 лева, ти лишават лицензите и закриват компанията “, сподели Нинова и посочи, че не предлага такова нещо все още, само че е допустима мярка.

Тя отхвърли да даде мнението си за Владимир Путин. „ В Украйна се води война. Това е експанзия, която ние осъждаме “.

„ Не сме съгласни за разполагането на спомагателни американски войски у нас. Ние не участваме във война, с цел да го вършим “, съобщи още Нинова.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР