Бившият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)

...
Бившият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)
Коментари Харесай

След дебати за законодателен разврат: Иван Иванов се връща начело на КЕВР

Бившият ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов се завръща още веднъж на поста, въпреки и краткотрайно - до легален избор на правоприемник. Решението взе 47-ото Народно заседание в предпоследния ден от късия си живот след тричасови диспути, отдадени на нападки сред представителите на ГЕРБ, Има Такъв Народ и " Продължаваме промяната " кой е по-по-най отговорен за създалата се патова обстановка в енергийния регулатор.

До нея се стигна,, по които през февруари Народното събрание сложи отпред на органа Станислав Тодоров. По закон след решение на Конституционен съд органът, позволил противоконституционно деяние, би трябвало да поправи последствията - в тази ситуация Народното събрание. То обаче няма време да организира нова процедура по желание, тъй като ще бъде необуздано от президента Румен Радев след трите несполучливи опита за сформиране на ново държавно управление на мястото на кабинета на Кирил Петков, падналия от власт с избор съмнение.

А без ръководител КЕВР не може да действа.

" За " това Иван Иванов да се върне гласоподаваха болшинството депутати от Политическа партия, всички присъстващи от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, които предложиха въпросното решение, малко на брой от Демократична България. Социалистите отхвърлиха да вземат участие във вота - не се включиха интензивно и в дебатите.

От " законодателен разврат " - по думите на Ива Митева от Има Такъв Народ - до " честен разврат " - по думите на Настимир Ананиев от Политическа партия, се простряха нападките сред другите съставни елементи на отиващата си власт по време на дебатите.

От ГЕРБ също се включиха в хора на обвиняванията към Политическа партия и сътрудници, че провокирали безпорядък в енергетиката.

От Движение за права и свободи в лицето на Рамадан Аталай, приканиха за примирение, откакто 47-ото Народно заседание е позволило противоконституционен акт. И настояха краткотрайното решение с Иван Иванов да бъде гласувано, с цел да се отпуши работата на енергийния регулатор.

Ден по-рано Политическа партия не позволи пленарната зала да гласоподава предлагането Иван Иванов да поеме още веднъж краткотрайно КЕВР. Часове по-късно парламентарната комисия по енергетика одобри - с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ - някогашният ръководител на енергийния регулатор въпреки всичко да се завърне, макар че мандатът му изтече преди повече от година, само че предходните парламенти по този начин и не излъчиха негов правоприемник.

След като Конституционният съд разгласи за противоконституционни разпоредбите, по които бе определен Станислав Тодоров за поста, държавният орган на процедура спря да действа. Това значи, че няма по какъв начин да бъдат обновени цените на газа месец за месец и да бъдат обсъждани поръчките на държавния монополист " Булгаргаз ".

ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ поотделно желаеха Народното събрание да гласоподава връщането на Иванов. " Демократична България " оферираше различен метод - бърза смяна, която да разреши останалите членове на КЕВР да изберат между тях кой да ги съставлява краткотрайно. Не се одобри.

По време на съвещанието на комисията по енергетика от ГЕРБ и Движение за права и свободи отдръпнаха своите проекторешения за Иван Иванов и поддържаха това на Ива Митева от Има Такъв Народ - поради " положителната юридическа аргументация ". Представителите на Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия се въздържаха при гласуването. От ГЕРБ няколко пъти настояха още в четвъртък сутринта приемането му от пленарната зала да бъде първи приоритет, а ръководителят на Народното събрание да внесе точката като първа в дневния ред - тъй като единствен има пълномощието да го направи.

Речено-сторено - председателстващият Народно събрание Мирослав Иванов от Политическа партия рано сутринта в четвъртък сложи тематиката за КЕВР незабавно на вниманието на залата. Но можеше и да не успее - макар че опозиционните сили в лицето на ГЕРБ и Движение за права и свободи упорстваха ден по-рано за това, те отхвърлиха да се записват за съвещанието и първия път събирането на кворума се провали.

" Ако ви кажа, че първата точка ще е тъкмо тази, която желаете, дали ще ви стимулирам да се регистрирате ", попита Иванов от трибуната. Без триумф при този опит.

Десет минути по-късно кворум въпреки всичко беше събран, само че още веднъж без присъединяване на ГЕРБ - депутатите на Бойко Борисов влязоха в залата едвам след регистрацията за дебатите по тематиката КЕВР под съпровода на иронични овации от към момента ръководещото малцинство.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР