Бившият министър-председател на Македония Никола Груевски разговаря с близкото до

...
Бившият министър-председател на Македония Никола Груевски разговаря с близкото до
Коментари Харесай

Никола Груевски: Новата власт превърна Македония в пачавра

Бившият министър-председател на Македония Никола Груевски беседва с близкото до кръговете на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски електронно издание "Република " за зачестилите закани, които получава – в това число от наказани за престрелката в Куманово от 2015 година, както и за цялостната обстановка към сигурността в Македония.

Коментирайки заканите, които получава, Груевски отговори на въпрос дали се усеща предпазен в Унгария.

,,Да бъдеш ръководител на ВМРО-ДПМНЕ и министър председател е слагане на главата в торбата от първия ден, а да бъдеш подобен доста години е доста повече от това. Това ми беше ясно и тогава, и през днешния ден. Иначе, в случай че става дума за сигурността – човек в никакъв случай не може да бъде сигурен, въпреки всичко в днешно време Унгария е доста по-сигурна страна от Македония, където всекидневно има убийства, изгубвания, побоища и сходни неща. След идването на власт на СДСМ, Македония стана като Ел Дорадо за нарушителите, рекетьорите, крадците, изнудвачите, а терористите се усещат като вкъщи си. Премиерът си го усещат като съдружник, а от време на време – и като помощник “, разяснява Груевски.

Бившият македонски министър председател изясни също за какво съгласно него най-голяма част от заканите идват от етнически албанци.

,,Работех за това всички да живеят добре. Но има два момента. Единият е, че цели 7-8 години се водеше жестока агитация в албанските медии против мен като за човек, който е против самите албанци, който им мисли злото – това са куп измислици. Наш пропуск е, че не се борихме против тази пропаганда… Второто е, че няколко пъти, до момента в който бях министър председател, полицията предприе дейности против терористични или криминално-терористични групи, формирани най-вече от албанци. Повечето албански медии и албанци в Македония, вместо като срам, ги преглеждат като някакъв тип жертви и национални герои'', посочи още той.

С оглед следствието на „ кървавия четвъртък “ в македонския парламент „ Република “ напомня на Груевски, че е измежду обвинените за щурма – закононарушение, което управляващите дефинираха като „ терористично “.

,,Това е нов епизод от преследването на СДСМ против мен и няма нищо общо с действителността и здравия разсъдък. Не знам дали жителите са разбрали за какво съм обвинен в тероризъм, т.е. каква беше моята неточност или закононарушение. Какво е тероризъм? Не съм обвинен, тъй като проведох или попитах жителите да влязат в Народното събрание, нито тъй като ги проведох физически да се бият с някои депутати. Заподозрян съм в тероризъм заради изказване в изявление, което държавното управление пояснява като апел за митинги, освен това – внимание!, което съм дал два месеца преди случая в Народното събрание. Янакиески и Ристовски обаче обществено приканиха членовете на партията да се явят на митингите. Не за принуждение, не да се бият, а за мирни митинги. Дори да си представим, че това е правилно, поражда въпросът в коя народна власт ръководителят на партия е терорист, в случай че той приканва за протести'', изясни Груевски, представен от "Фокус ".

Груевски изрази мнение, че държавното управление единствено е провокирало случая от 27 април 2015 година

,,С противозаконното избиране на ръководителя на Народното събрание тъкмо в часовете, когато има митинги пред Народното събрание, държавното управление умишлено предизвика жителите да попаднат в клопката и по-късно да вкарат гнет, изнудване, задържане, правосъдни процеси, затвори. Управление със боязън, в което те ще вършат всичко, което желаят, а точно това, което са дали обещание, с цел да бъдат доведени до власт, обратно на волята на народа. Можеха без никакъв проблем да изберат по противозаконен метод да изберат ръководител на Събранието и когато няма никой пред Народното събрание. Но те избраха това, от което се нуждаеха. От това, което знам, няма уредник. Последното разкриване на следствие на обвинени и арестувани, побои и пиеси за отнемане на парламентарния имунитет е просто опит за ново политическо гонене против ВМРО-ДПМНЕ и опит за разпръскване от ежедневните провали и закононарушения на властта, изключително в този момент, преди президентските избори'', добави някогашният министър председател.

Груевски разяснява и въпроса за вероятната му екстрадиция в Македония.

,,За това ще вземат решение имиграционните управляващи в Унгария. Все отново аз самият нямам доверие, тъй като Унгария е страна със мощни, професионални и виновни институции. Казано с една дума – това е страна, суверенна страна. За къс интервал новата власт трансформира Македония от страна в пачавра'', заключи Никола Груевски.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР