Бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков разкритикува остро проекта

...
Бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков разкритикува остро проекта
Коментари Харесай

Бойко Рашков се обяви против ключов елемент от проекта на ПП-ДБ в Конституцията

Бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков разкритикува остро плана на личната му парламентарна група за смяна в Конституцията поради една от главните му хрумвания.

Рашков разгласи в Народното събрание, че няма да поддържа разделянето на два обособени съвета на съдии и прокурори и увеличение на политическата квота във втория в съответствие 6:4.

Той направи изявлението си по време на втория опит за пробутване на конституционния план, подкрепян от ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи.

С последните промени от 2015 година прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет беше образувана от 11 членове, от които
петима бяха избирани от Народното събрание,шестима - включително основният прокурор - се излъчваха от професионалната общественост.
В новия план на ПП-ДБ, подсилен от ГЕРБ и Движение за права и свободи, се планува да няма гилдия към Висш съдебен съвет, а обособен прокурорски съвет.

В него членовете са 10, включително основният прокурор. Квотата на Народното събрание е увеличена до 6 души - т.е. с болшинство от двама над определените от общите събрания на прокурорите и следователите.

Целта на измененията беше усилване на публичния надзор върху активността на обвиняването изключително след свадите към Иван Гешев, уволнен през юни 2023.

Точно това обаче е мотив за рецензия от страна на Рашков.

" В този план някои депутати умерено гласоподават и са удовлетворени, че се усилва политическата квота в съответствие 6:4 в прокурорския съвет. Какво споделяме - ние като политици ще се намесваме в структурирането на нашата прокуратура. Тази прокуратура, която сме управлявали много време, като сме си избирали основните прокурори, без значение че посредством някои от тях сме потвърдили своя политически неуспех. Избрали сме хора без плануваните в конституцията високи професионални и нравствени качества, които сринаха престижа на българската прокуратура. Ако планът остане в това наличие в тази част, няма да го поддържа по тези претекстове ", сподели той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР