Бившият кандидат за президент на Беларус Виктор Бабарика е приет

...
Бившият кандидат за президент на Беларус Виктор Бабарика е приет
Коментари Харесай

Основен опонент на Лукашенко е в болница след предполагаем побой в затвора

Бившият претендент за президент на Беларус Виктор Бабарика е признат в болница, заяви екипът му в четвъртък. Според сътрудниците на политика той може да е бил обичай в пандиза, в който излежава присъда.

През 2020 година Бабарика беше считан за един от най-силните съперници на дългогодишния президент на Беларус Александър Лукашенко , който тогава се кандидатираше за шести мандат. След като се опита да се записва за изборите, Бабарика беше задържан и по обвинявания в корупция.

В четвъртък от екипа му потвърдиха информацията, че Бабарика е бил приет в болница. От локалната болница в Новополоцк информацията и пред беларуската работа на Радио Свободна Европа.

По-рано опозиционният Телеграм канал " Рабочий рух ", заяви, че 59-годишният Бабарика е бил откаран в болница в нощта на 24 против 25 април. Предполага се, че по тялото му има следи от побой.

" Състоянието му е приблизително тежко, известно е, че е с пневмоторакс (натрупване на въздух в гръдната празнина, което пречи на белия дроб да се разгъне). Приет е със следи от побой, даже не са могли да го разпознаят, до момента в който не са видели името на пристигналия ", се споделяше в.

Информацията за положението му и данните за предполагем побой към момента не са публично доказани.

беше началник на " Белгазпромбанк ", благосъстоятелност на съветския колос " Газпром " . Той беше задържан през юни 2020 година, когато се опита да се записва като претендент на президентските избори в съпротива на дългогодишния президент Лукашенко.

През 2021 година Бабарика беше наказан по обвинявания в корупция на 14 години отнемане от независимост при непоколебим режим. Бабарика, както и редица неправителствени организации дефинираха обвиняванията против него като измислени.

Лукашенко беше разгласен за победител на изборите през август 2020 година, което докара до всеобщи митинги. Според критици и наблюдаващи вотът беше всеобщо манипулиран. Демонстрациите продължиха месеци, като протестиращите желаеха отдръпването на Лукашенко, който е на власт от 1994 година, и нови избори.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР