Бившият държавен секретар на САЩ и съветник по националната сигурност

...
Бившият държавен секретар на САЩ и съветник по националната сигурност
Коментари Харесай

Почина американският дипломат и Нобелов лауреат Хенри Кисинджър

Бившият държавен секретар на Съединени американски щати и консултант по националната сигурност Хенри Кисинджър е умрял в дома си в щата Кънектикът.

Кисинджър е притежател е на нобелова премия мир поради приноса му за преустановяване на войната във Виетнам.

Хенри Кисинджър е считан за един от архитектите на доближаването сред Китай и Съединени американски щати през 70-те години в мандата на президента Ричард Никсън. Тайните му дипломатически задачи до Пекин способстват за възобновяване на разговора сред двете страни в разгара на световното опълчване сред Изтока и Запада.

Кисинджър е от еврейски генезис и е роден в Германия през 1923 година. Семейството му бяга от нацисткия режим, когато той е на 15 години. След къс престой във Англия те се откриват в Ню Йорк. По-късно той се трансформира в един от най-влиятелните дипломати освен в Съединени американски щати, само че и в света.

Кисинджър е държавен секретар на Съединени американски щати при двама американски президенти - Ричард Никсън и Джералд Форд.

Дори и навършил век, Кисинджър към момента бе деятелен.

Той е създател на десетки книги свързани с дипломацията. Кисинджър предизвестява за нуклеарна опасност, идваща от Северна Корея, както и за рисковете, които крие изкуствения разсъдък, изключително при военни спорове, като този в Украйна.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР