Бившият боец ​​от беларуския Специален отряд за бързо реагиране (СОБР,

...
Бившият боец ​​от беларуския Специален отряд за бързо реагиране (СОБР,
Коментари Харесай

Отрядът на Лукашенко за мокри поръчки - как изчезват опозиционери

Бившият войник ​​от беларуския Специален отряд за бързо реагиране (СОБР, или на белоруски - Спецыяльны атрад хуткага рэагавання, САХР) Юрий Гаравски даде показания в швейцарски съд, в които приказва за работата на така наречен " ескадрон на гибелта "  - специфична част, участваща в отвличанията и убийствата на критици на режима на Александър Лукашенко.

Руската работа на Би Би Си отбелязва, че това удостоверение е първото публично удостоверение за присъединяване на беларуските сили за сигурност в закононарушения. Според описа на Гаравски през 1999 година той персонално е задържал двама известни беларуски опозиционери Виктор Гончар и Юрий Захаренко, както и предприемача Анатолий Красовски. Впоследствие и тримата изчезват безследно.

Разследването на изгубването им, извършено от беларуските управляващи, по този начин и не дава никакви резултати, оповестява през днешния ден

Дефакто Гаравски удостоверява това, което беларуските опозиционери настояват повече от двадесет години: че и тримата са били убити. В съда някогашният боен от спецназ посочва и индивида, който персонално е прострелял с револвер Гончар, Захаренко и Красовски - това е командирът на СОБР Дмитрий Павличенко.

Самият Гаравски, съгласно признанията му, е взел участие единствено в задържането на опозиционерите, а също по този начин е оказал помощ за извеждането им отвън Минск, където в последна сметка са били убити.
Кои са настоящите лица
Юрий Гаравски бяга в Европа от Беларус през 2019 година, след което дава изявление за немското издание " Дойче веле ", в което приказва за присъединяване си в убийствата на беларуски опозиционери. Две години по-късно правозащитници от минския център „ Вясна “, дружно с европейските им колеги от организациите FIDH и Trial International, съумяват да издействат образуването на наказателно дело против някогашния войник от СОБР - точно въз основа на неговото изявление.

В Санкт Гален, Швейцария, към този момент тече процесът против Гаравски по обвиняване за „ принудително изгубване ” на трима души. Прокуратурата към този момент пледира за наказване от три години затвор за подсъдимия, поради съдействието му на следствието. Присъдата ще бъде оповестена идната седмица.

" Свобода " напомня, че двама беларуски опозиционери, които обществено подлагаха на критика президента Александър Лукашенко, изчезнаха в Минск през 1999 година Юрий Захаренко беше първият министър на Министерство на вътрешните работи на самостоятелна Беларус и мина в съпротива незабавно след оставката си. Той се опита да сътвори организация от силите за сигурност, недоволни от активността на президента.

Виктор Гончар стартира в екипа на Лукашенко при започване на 90-те години, беше народен представител във Върховния съвет, а също по този начин ръководеше Централната изборна комисия. Тогава и той мина в съпротива. На 16 септември 1999 година Гончар е похитен от социална баня дружно с приятеля си, предприемача Анатолий Красовски.

Командирът на СОБР Дмитрий Павличенко, против който свидетелства сега Юрий Гаравски, публично подава оставка при започване на новия век. Но през 2020 година, по време на всеобщи митинги против режима на Лукашенко, е видян като пълководец на полицейските сили за битка с безредиците (ОМОН) по време на разпръскването на стачкуващи.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР