Бивши и настоящи студенти отМУ Проф.д-р Параскев Стоянов:виж ощеНамерете бивши

...
Бивши и настоящи студенти отМУ Проф.д-р Параскев Стоянов:виж ощеНамерете бивши
Коментари Харесай

МУ–Варна отново първи сред медицинските университети в България

Бивши и сегашни студенти от
МУ " Проф.д-р Параскев Стоянов ":виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.Независимата основана на метрични индикатори оценяваща институция EduRank изнесе новите си резултати, съгласно които Медицински университет – Варна още веднъж е преди всичко измежду медицинските университети в България и на трето място измежду всички университети в страната. Оценката е направена на база на научно-изследователските достижения, репутацията и въздействието на университетските алумни. Според същата ранглиста номер едно в света е Харвардския университет, а МУ-Варна е в първия квартил на Световни университети.

Според EduRank най-високо оценени  са изявленията на екипите на университета в региона на медицината, като с най-силен импакт са онкологията, имунологията и хирургията. Силно влияние в международен мащаб имат научните разработки в региона на публичното опазване на здравето и обществените науки. Най-показателни са аналитичните индикатори в годините, които демонстрират напредък на научно-публикационната интензивност и неведнъж нарастване на цитиранията на научните разработки на откривателите, които все още са над 36 000. За самостоятелния оценител мнението на студентите е най-важно, а това на студентите на МУ-Варна е потвърдено високо. Не е изработен разбор на приема, защото тази информация не е обществена, само че тя варира сред другите специалности от 14 до 30%, т.е. за едно място има сред 3 и 7 претендента. За съпоставяне същият % за Харвардския Университет е сред 5 и 7%.

Наскоро МУ-Варна бе избран за Изследователски университет още веднъж на база на своите наукометрични индикатори на база на национална система за оценяване. Тази оценка се дължи на вложенията в млади учени и работа в екип с интернационалните откриватели. Към момента Университета е бенефициент по стратегии за млади учени и пост-докторанти, интернационалните научни мрежи и ERA chair. Независимо от акцента в региона на медицината, университета влага и в паралелни посоки, в това число електронизация и изкуствен интелект. За последните години са основани и нови специалности, които да дават отговор на високотехнологичните условия за развиване на медицината като просвета и процедура.

Практиката е най-важна за специалността медицина, заради което значимо конкурентно преимущество на Университета е ръководството на многопрофилна болница, притежанието на спецализирана болница и работата с голям брой клинични бази в цяла България. Високите условия към клиничните бази срещат науката с практиката и основават условия за развиване на транслационна медицина, което е причина за увеличение на размера на научно-изследователската работа.

Медицински университет- Варна има и друго преимущество, а точно разположението в морската столица която е град с потвърдено високо качество на живот. Студентите и преподавателите имат опция да работят в динамична креативна атмосфера и основават неповторими планове. Такива са Музеят по история на медицината, програмата " Море и здраве “, спортните интензивности и доста други. Уникалното, мултинационално семейство на Медицински университет –Варна се радва на следващата високата интернационална оценка, само че я приема и като предизвикателство и с убеденост ще търси нови хоризонти за развиване.

EduRank.org е самостоятелна ранглиста, основана на индикатори на 14 131 университета от 183 страни. Използва лична база данни с показател от 44 909 300 научни изявления и 1 237 541 960 цитирания, с цел да класира университетите в 246 проучвателен тематики. В общото класиране прибавя индикатори за неакадемична популярност и известност на ученици.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР