Битовите потребители ще получават електроенергия по регулирани цени по време

...
Битовите потребители ще получават електроенергия по регулирани цени по време
Коментари Харесай

Битовите потребители ще получават ток на регулирани цени

Битовите консуматори ще получават електрическа енергия по контролирани цени по време на преходния интервал по либерализация 1 юли 2025 - 31 декември 2025 година. Това дефинира стратегия на Министерския съвет. Днес бяха признати окончателните промени в Наредба №1 за контролиране на цените на електрическата сила (НРЦЕЕ) от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), написа Българска телеграфна агенция.

От комисията оповестяват, че съгласно промените регулаторът ще дефинира ежемесечно отплата за покриване на част от разноските на битови крайни клиенти за закупена електрическа сила от краен доставчик по контролирани цени. В наредбата ясно се регламентира методът, по който ще бъде образувана компенсацията, съобщи Българска телеграфна агенция.

С промените НРЦЕЕ се привежда в сходство с признатите основни промени в Закона за енергетиката от 2023 година, допълват от КЕВР. Промяната в законодателството открива идващ стадий от либерализацията на пазара на електрическа сила, който планува цялостна либерализация на пазара на едро на електрическа сила като нужен стадий от цялостната либерализация на пазара на дребно в частта му, обхващаща крайните битови клиенти.

С последните промени преходният интервал по либерализация на тока ще стартира от 1 юли идната година и ще продължи до 31 декември 2025. От КЕВР допълват, че след тази дата се отстранява фигурата " публичен снабдител на електрическа сила ", определянето на планирана месечна разполагаемост за произвеждане на електрическа сила на производителите, от които публичният снабдител да изкупува електрическа сила, както и количеството електрическа сила, в сходство с което публичният снабдител подписва покупко-продажби с крайните доставчици. Тогава ще отпадне задължението на КЕВР да утвърждава цени, по които: производителите, в границите на избраната им разполагаемост продават електрическа сила на публичния доставчик; публичният снабдител продава на крайните доставчици изкупената електрическа сила за потребностите на контролирания пазар; крайните доставчици продават електрическа сила на битови крайни клиенти.

В нормативния акт на наредбата за контролиране на цените на електрическата сила се основава напълно нова глава - за установяване на съставния елемент от цената за активността " доставяне с електрическа сила от краен доставчик ", както и на обезщетения за битови крайни клиенти. В глава трета, която урежда изменение на цените при главните способи на контролиране, е основан нов член 40а. С нови текстове в преходните и заключителните разпореждания се урежда влизането в действие на изменената разпоредба, както и правила за установяване и изменение на компонентата по член 37г, алинея 1 и алинея 3 за регулаторния интервал, който стартира от 1 юли 2025 година

С отпадането на задължението за контролиране на цените на публичния снабдител и крайните доставчици и въвеждането на нови условия и ред за образуване на цената на крайния доставчик във връзка със снабдяването с електрическа сила на битови крайни клиенти, както и определянето на обезщетения, ще се обезпечи последователно опция за цялостна либерализация на пазара на дребно.

По-рано тази година, на 22 февруари, от регулатора организираха публично разискване, на което бяха поканени всички заинтригувани страни. Тогава от " Електроразпределителни мрежи Запад " и " Електрохолд продажби " показаха позиция, че с отпадането на фигурата на публичния снабдител част от неговата активност и отговорности ще се трансферират върху крайния доставчик.

" Това ще докара до спомагателни разноски, които следва да се отчетат в препоръчаните промени на разпоредба ", сподели ръководителят на направление контролирани действия Огнян Нечев, който показа позицията на двете сдружения. Той посочи, че съществува риск, в случай че Министерският съвет не дефинира базова цена навреме, крайните доставчици да не могат да фактурират услугата " доставяне с електрическа сила ". Пълномощникът на " Електроразпределение Север " и " Енерго-Про Продажби " Стефан Симеонов разяснява, че двете сдружения също възразяват против по този начин определяната в наредбата норма на възвращаемост. Другото несъгласие бе против компонентата, която КЕВР ще дефинира.

Министерството на енергетиката поддържа оферти план за изменение на наредбата, сподели по време на публичното разискване Александър Давидов, шеф отдел " Енергийни салда и секторни политики, тактики и пазари ". Според него това е продължение на промяната, която се прави по Плана за възобновяване и резистентност за либерализация на пазара на електрическа сила. Той уточни, че изменението на тази разпоредба е идната стъпка след последните промени в Закона за енергетиката, с който изцяло се либерализира пазарът и за битовите крайни клиенти.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР