Биотехнологичната компания Moderna се присъедини към индекса S&P 500, в

...
Биотехнологичната компания Moderna се присъедини към индекса S&P 500, в
Коментари Харесай

Moderna влезе в индекса S&P500

Биотехнологичната компания Moderna се причисли към показателя S&P 500, в който влизат най-големите по стойност американски компании, съобщи Блумбърг. Нещо повече, с включването си тя непосредствено се изкачи на позицията на най-добре представящия се актив в показателя от началото на годината, и то със забележителна преднина.

Това развиване е черешката на тортата в прехода на Moderna от биотехнологична компания в ранен стадий на развиване до един от водещите снабдители на ваксини против COVID-19. От началото на годината акциите на компанията са нарастнали с над 207%, което е най-хубавото показване в показателя. На второ място е L Brands Inc., чиито бумаги са поскъпнали със 104% през 2021 година

Преди включването на компанията в S&P 500 цената на нейните акции скочи с над 30% в границите на четири сесии, преди да записва спад от 2% във вторник. В сряда те нарастнаха още веднъж с 4,48% до рекордните 321,11 $ за акция, което даде на Moderna пазарна капитализация от към 129 милиарда $.

Печалбите на Moderna се дължат главно на нововъведенията на компанията в създаването на иРНК имунизациите против ковид. Това накара някои анализатори на Уолстрийт да нарекат компанията „ биотехнологичната Tesla ”, защото тя може да промени метода, по който се лекуват инфекциозните заболявания.

Сравненията с Tesla обаче може да не са в интерес на акциите на Moderna. Акциите на Tesla са поевтинели с 6% след включването на компанията в S&P 500 през декември, до момента в който самият бенчмарк е повишен с близо 18%. Други скорошни попълнения в показателя също не се показват изключително добре.

Акциите на фирмите нормално нарастват преди включването им в показателя, защото вложителите поправят портфейлите си.

Прочуване на Jeffries измежду 191 хедж фонда и институционални вложителя открива, че близо 73% от респондентите счита, че цената на книжата на Moderna ще остане без сериозна смяна или ще падне с 20% или повече до края на годината.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР